Finta Sándor lett Budapest főépítésze

2012.05.15. 16:28 Módosítva: 2012.05.15. 17:42

Tarlós István főpolgármester a mai nappal Finta Sándort főépítésszé nevezte ki – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Finta Sándor 1973-ban született, 2000-ben szerzett építészmérnöki diplomát. A Pálffy & Associates Inc. Architects & Planners (Budapest-Tokyo) tervezőirodában eltöltött három év után egyik alapítója és vezető tervezője a budapesti székhelyű sporaarchitects építész tervezőirodának. A sporaarchitects tervezi a budapesti négyes metró, ahol a Szent Gellért téri és a Fővám téri állomásait.

Finta alapítója a Kortárs Építészeti Központnak, és a szervezet alapítványának kuratóriumi elnöke.

Az új főépítészről könnyen képet kaphat: Finta Sándor segített eligazodni az Indexnek építész szemmel a Rózsadombon, de értékelte Pécs fejlődését is az Európai Kultúrális Főváros cím kapcsán.

2011 januárjában Tarlós István Kerekes Györgyöt, Zoboki Gábort, Ráday Mihályt és Finta Józsefet kérte fel építészeti tanácsadóként novemberben, akik közül, Kerekes György lett a főépítész. Kerekes 10 hónappal később, 2011 októberében mondott fel, máig nem tudni, miért.

Kerekes György elődje, Beleznay Éva, 2010 januárjában adta be felmondását. A felmondás okáról szintén nem tudni semmit. Az ő elődje, Schneller István, a város korábbi főépítésze szintén lemondott 2007-ben. Ő azzal indokolta lépését, hogy megunta a szélmalomharcot a különbözõ ingatlanokért küzdõ lobbikkal.