Fel fognak lázadni a BKV Isaurái

2012.05.17. 10:06

"Forrong a hangulat a munkavállalók körében. Nő az elégedetlenség és sokan nem veszik komolyan ennek súlyát. Úgy tűnik, hogy a munkavállalók félelme egyre inkább átcsap támadásba és nem érdekel már senkit, milyen súlyos következményekkel járó alulról feltörő tiltakozási hullám van készülőben." - írja a BKV-s szakszervezeti tagok kétharmadát tömörítő munkavállalói szövetség (KEKSZ) blogjában Nemes Gábor, a tömörülés egyik vezetője.

Nemes szerint mind a főváros, mind a BKK álintézkedések, kommunikációs trükkök közepette próbálja igazolni „áldozatos” munkáját. Kötöttek ugyan egy „új” közszolgáltatói szerződést, mely ezer sebből vérzik. Ez a szerződés a szakszervezeti vezető szerint egyenesen belerúg abba a munkavállalói körbe, akiket tenyerükön kellene, hogy hordjon a város vezetése.

Nemes egy régi szappanoperából vett érzékletes képpel szemlélteti a BKV-n belüli helyzetet: "Lassan egy újabb brazil sorozat készülhetne magyar szereplőkkel, melynek helyszíne a Magyar főváros közösségtelen közlekedtetése. Rengeteg Isaura főszereplője van ennek a valóságos történeten alapuló filmnek, ahol korbáccsal ütik az embereket, hogy a rozsdás, füstös buszokon, a szakadozott síneken elszállítsák az utasokat, akiknek már inkább büntetés, mint élmény egy ilyen utazás."

A BKV reagálásában azt írta, hogy április végén volt a nyitó tárgyalás az új Kollektív Szerződéssel kapcsolatban, és azóta is folyamatosan zajlanak az egyeztetések, amelyeken Nemes Gábor nem vesz részt. A közlemény szerint a BKV járművezetőinek bérszintje jóval meghaladja az országos átlagot, mindig időben és teljes körűen megkapják a bérüket, és a műszakpótlékok is magasabbak a Munka törvénykönyvében foglaltnál.

Azt írják, hogy a járművezetők minőségi prémiumot is kapnak, amit megvonnak, ha magatartásukkal a BKV-nak kárt okoznak és a BKK kötbért alkalmaz. Szerintük ez azonban bármely munkahelyen így van, emiatt sztrájkot kiáltani teljes képtelenség. „Ha egy járművezető a menetrendnél korábban elindul a végállomásról, dohányzik a vezetőfülkében vagy más szabályt súlyosan megszeg, a BKV eddig is és ezután is alkalmazni fog szankciókat, utasaink jobb kiszolgálása és szerződéses kötelezettségeink teljesítése miatt."