Százmilliók szakértőkre a BVK-nál

2012.06.04. 09:00

A főváros közműcégeit tömörítő Budapesti Városüzemeltetési Központ idén 230 millió forintot költ szakértőkre – tudta meg a Népszabadság Online. A 15,3 millió forint adózás előtti eredményt produkáló BVK a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalt beszámolója szerint speciális szakértelmet igénylő és eseti jelleggel felmerülő feladatok elvégzéséhez veszi igénybe külső szakértők szolgáltatásait, illetve olyan esetekben, amelyekben törvény kötelezi erre őket.

A BVK közleményben helyesbítette a híreket.

A Népszabadság szerint az így megrendelt szolgáltatások részben a holding funkció ellátásához, részben a BVK alapműködéséhez, illetve a csoportszintű beszerzésekhez szükségesek. A vezérigazgató számára általános és jogi tanácsadást 18 millióért rendeltek, a közszolgáltatási szerződéseket 2,4 millióért vizsgáltatták felül, a Rác fürdő ügyére és a vízművek részvényekhez kapcsolódó tanácsadásaira 18-18 milliót költöttek, jövedelemfelmérésre 1 milliót, marketingtanácsadásra és arculattervezésre 4-4 milliót, és adótanácsadásra 8 milliót szántak, írja a lap.

A külső szolgáltatások – mint a szakértők bére és a számlavezetés – összértéke az előzetes tervek szerint meghaladja a 259 millió forintot, azaz 160 millióval több lesz, mint tavaly. A Népszabadság információi szerint a Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott beszámolóból kiderül, hogy a holding funkciók ellátásának költsége 507 millióról idén 870 millió forintra nőtt, ezt az ügyfélszolgálat és a szelektívhulladék-gazdálkodási projekt 939 millióra emeli. Ez szintén sokkal több a tavalyinál.

Mint azt a nol.hu írja, a kiadások alapvetően a nagyobb munkavállalói létszám és a több szakértői szolgáltatás miatt nőnek. A cég tavaly 27 embernek adott munkát, az idén viszont 39 alkalmazottja van. Bérre és azon felüli juttatásokra 537 milliót fizet a főváros takarékoskodás okán létrehozott vállalata. (Ez nem a teljes összeg: az ügyfélszolgálaton és a szelektív hulladékgyűjtésben dolgozókat ebbe nem számolták bele.)

A cégnél a vezérigazgató stábja mellett négy igazgatóság és négy projektiroda működik. A növekvő létszám miatt a fővárosi önkormányzattól újabb irodákat bérelnek, és az idén kiépítik a saját számítógépes rendszerüket, illetve saját weboldalt készítenek, írja a nol.hu.

A BVK pontosít

A Budapesti Városüzemeltetési Központ hétfőn az alábbi tájékoztatást fűzte hozzá a megjelent hírekhez:

A pontosság kedvéért fontos hangsúlyozni, hogy a hivatkozott írásban a 2011-es tényadatok és a 2012-es terv adatai összekeverednek, így a tárgyilagos tájékoztatásra nem alkalmasak. A BVK működését tekintve nonprofit jelleggel bír, tekintve, hogy a Fővárosi Önkormányzattól származtatott tulajdonosi jogosítványok gyakorlására hozták létre.

A BVK 2011-ben a társaságok költséggazdálkodását felülvizsgálta, és az elsődleges megtakarítási, racionalizálási folyamatok eredményeképpen a társaságok költségei 2011-ben a tervezetthez képest 5,5 milliárd forinttal csökkent, míg az árbevétel 2 milliárd forinttal, tehát a költséghatékonyság a tervezett mértéknél 3,5 milliárd forinttal magasabb üzemi eredménynövekedést tett lehetővé.

A társaságok 2010. évi költségeihez képest a BVK által központosított marketing és PR tevékenység fél milliárd forintot meghaladó megtakarítást eredményezett, míg tanácsadói tevékenységek tekintetében további negyed milliárd forinttal költöttek kevesebbet, mint 2010-ben. További, közel fél milliárd forintos megtakarítás származik az általános irányítási költségek csökkentéséből, így például a korábbi igazgatóságok megszüntetéséből, vezérigazgató-helyettesi, igazgatói státuszok és Felügyelő Bizottsági létszámok díjazásracionalizálásából.

A BVK által irányított tagvállalatok adózás utáni eredménye 2011. évben összesen 4,1 milliárd forinttal meghaladják a tervezett 2011. évi eredményeket, illetőleg a Fővárosnak 0,7 milliárd forinttal kevesebb támogatást kellett nyújtani ezeknek a cégeknek. Az eredményesség növekedése alapvetően a működési költségek megtakarításából, racionalizálásából és kisebb mértékben a piaci bevételek beszedésének, ellenőrzésének felülvizsgálatából ered.

Összességében tehát megállapítható, hogy a BVK teljes szervezeti kialakítását követően évente rendszeresen felmerülő mintegy 900-1000 millió forint működési költsége (2011. évben a nem teljes évi működés miatt 507 millió forint) áll szemben a társaságtevékenysége révén eddig a társaságcsoport szintjén közvetlenül realizált 4,1 milliárdforint eredményességi javulással.

A hivatkozott szakértői díjakkal kapcsolatosan két fontos szempont nem hangzott el: egyrészről (és ezt a májusi beszámoló tartalmazta), hogy a Főváros megbízottjaként a BVK folytatja le valamennyi 1997-ben megkötött privatizációs szerződés újratárgyalását, amelynek szakértői költségei még így is csak néhány százaléka ezen szerződések megkötésekor kifizetett szakértői díjaknak. Az új tulajdonosi struktúra, pénzügyi-tervezési, beszámoltatási rendszer kialakítása az elmúlt 20 év „kőkorszakot idéző” vállalati struktúrája miatt 2012-ben valóban komoly, egyébként egyszeri szakértőierőforrást igényel, amellyel kapcsolatosan egyedül az kérdéses, hogyan volt 20 évig mellőzhető.