Vitézy: Tovább maradnak nyitva a pénztárak

2012.08.01. 15:59

Augusztus 1-től este nyolc helyett fél tízig maradnak nyitva a jelentősebb jegypénztárak – jelentette be Vitézy Dávid szerda délutáni sajtótájékoztatóján. A BKK közleményéből kiderül, hogy a nyitva tartási időt jellemzően 45 perccel azoknál a pénztáraknál is meghosszabbítják, amelyek főként a külső városrészekben, HÉV-vonalak mentén, rövidebb ideig és csak napközben tartanak nyitva.

A BKK vezérigazgatója azt is elmondta, hogy szünetmentessé teszik a pénztárak működését is, azaz a pénztárosoknak „a jogszabályok alapján járó 20 perces munkaközi szünet idejére leváltó személyzetet” biztosítanak, így mostantól nem fognak bezárni a jegypénztárak, amikor a pénztáros a csúcsforgalom idején elmegy ebédelni. Hozzátette: mivel több automata gyakran nem megfelelően működik, ezért mostantól legfeljebb három naponta ellenőrizni fogják őket.

Szigorúbb ellenőrzés

A vállalat májusban vette át a jegyellenőrzést a BKV-tól, és hamar kiderült, hogy a viszonteladók körében visszaélés történt – például a HÉV-ek budapesti szakaszain lényegében nem volt jegyellenőrzés –, illetve a rendszer sem jól volt kialakítva. Vitézy példának azt hozta fel, hogy műszak elején az ellenőrök a Bosnyák térről indultak el, így nem volt hatékony az ellenőrzés.

Nagyobb koncertek után is lesz lehetőség a jegyvásárlásra, viszont fokozottabb lesz az ellenőrzés is a metróbejáratoknál – ígérte Vitézy Dávid.

2013: új jegyautomaták

Vitézy elmondta: új tendert írnak ki, így jövőre már bankkártyával is lehet jegyet venni a „korszerű, érintőképes automatákból”. A döntést azzal indokolta, hogy BKK mostani 250 automatájának nagy része 20 év körüli, a technikai követelményeknek nem felelnek meg, és nincsenek bekötve a távfelügyeleti rendszerbe, valamint könnyen megrongálhatók vagy üzemképtelenné tehetők, ráadásul illetéktelenek számára könnyű a bedobott, vagy a visszajáró pénz útját megakasztani. Most még a műszaki tervezés részleteit végezik, a közbeszerzési kiírás ősszel jelenhet meg.

Több reptéri busz

Reggeltől estig a jelenleginél sokkal sűrűbben, legfeljebb 10 percenként fognak járni a buszok a Liszt Ferenc Repülőtérre – mondta Vitézy.

Változások a buszjáratokon

A BKK közleményéből kiderül, hogy tervezik az elsőajtós felszállási rend és a járműfedélzeti jegyváltási lehetőségek további bővítését is. (A BKK már korábban bevezette az első ajtós felszállási rendet az éjszakai járatokon, és a rendszert további vonalakra is ki fogja terjeszteni.)

Mint azt hétfőn közölték, augusztustól új alacsonypadlós járatok indulnak Budán a 21, 21A, 128, 129 és 149 jelzésű buszok vonalán.

Biciklivel a buszsávon

Augusztustól a fővárosban az alábbi tíz helyen mehetnek a kerékpárosok a buszsávon:

  1. I-II. kerület, Fő utca (a Bem József tér és a Clark Ádám tér között), és Árpád fejedelem útja (a Zsigmond tér és a Bem József tér között)
  2. V. kerület, József Attila utca és Széchenyi István tér
  3. V-XIII. kerület, Szent István körút (a Nyugati tér és Tátra utca között, onnan kerékpáros nyomként felvezet a Margit hídra)
  4. VI. kerület, a Ferdinánd híd lehajtója az Izabella utca felé
  5. VI. kerület, Király utca (az Eötvös utca és a Teréz krt. között)
  6. VII. kerület, Wesselényi utca (a Hársfa utca és az Erzsébet krt. között)
  7. VII. kerület, Dohány utca (az Izabella utca és a Rottenbiller utca között)
  8. VII. kerület, Damjanich utca (a Murányi utca és a Dózsa György út között kifelé)
  9. XIII. kerület, Dózsa György út (a Szabolcs utca és a Vágány utca között a Hősök tere felé)
  10. XI. kerület, Hengermalom út (a Szerémi út és a Budafoki út között a Duna felé)