Elhalasztják a taxisrendelet tárgyalását

2012.09.04. 15:15

Nem terjeszti be a fővárosi taxirendelet-tervezetet Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén – nyilatkozta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

Szűcs Somlyó Mária közölte: a főpolgármester levélben tájékoztatta az Országos Taxis Szövetséget, hogy az egyeztetések folyatatódnak, és szeretné megnyugtatóan rendezni ezt az ügyet.

Előzőleg az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke levélben fordult Tarlós Istvánhoz, arra kérte a főpolgármestert, hogy a szakmai és érdekképviseletek többségi támogatása nélkül ne terjessze be a jelenlegi formájában a módosított taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlésnek. A rendelettervezet a testület június végi ülésének napirendjén is szerepelt, de az OTSZ vezetője szerint a tervezetből hiányoznak azok a garanciák és feltételek, amelyek megnyugtató módon pótolják a jelenleg is érvényben levő taxirendelet súlyos hiányosságait.

A vitatott kérdések között volt a rendelet hatályba léptetési időpontja, a fix összegű tarifa mértéke, az egységes megjelenés, illetve a műszaki paraméterek. A szakszervezetek a tervezetben foglaltakból támogatják a rögzített tarifa bevezetését, de 500 forintos alapdíjjal, 240 forintos kilométerdíjjal és 80 forintos percenkénti várakozási díjjal. A szakmai szervezetek és érdekképviseletek többsége a tarifa bevezetésével és a motorteljesítmény minimumának meghatározásával sem ért egyet.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban azt közölte: a szabályozás célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximumár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről.