A zuglóiak tovább zúgolódhatnak

2012.09.20. 19:19
Bár a zuglói zajrendelet módosult, a zajkommandóra és arra a szigorításra, mely csak hajnali egyig engedné meg a zenés helyek nyitvatartását, még várni kell. A kerület vezetői egyelőre nem tudják, a Rogán-féle nightclubos javaslat mennyiben befolyásolja terveiket.

A zuglói képviselőtestületi szerdai ülésen elfogadtak egy javaslatot, mely az engedélyköteles rendezvények bejelentéséhez szükséges papírokat egy újabbal bővíti. Eddig ugyanis elég volt, ha a szervezők mondták meg, hány decibelen fog szólni a zene a bulijukon, október viszont egy akusztikai szakértő véleményét is mellékelniük kell az eljárás során. Ebben számítással vagy zajszintméréssel kell igazolniuk, hogy a jogszabályi keretnek megfelelnek-e.

A döntés egyébként azért született, mert szeptember elsején a Műjégpályán olyan hangos éjszakai buli volt, amit állítólag a négy kilométerre levő Egressy téren és a  józsefvárosi II. János Pál pápa téren is lehetett hallani.

A buli után a kerületi lakosok egy része Papcsák Ferenc polgármesterhez fordult nyílt levélben, és még Tarlós István is megfenyegette a Műjégpálya igazgatóját, hogy meneszti az állásából, ha megismétlődik az eset.

Másnap Zugló egyik alpolgármestere Rozgonyi Zoltán azt mondta, hogy két héten belül felállítanak egy, a megadott zajszint betartását ellenőrző zajkommandót, és a szeptember 20-i ülésen arról is döntenek, hogy a kerület szórakozóhelyei és kocsmái ne lehessenek nyitva hajnali egy után. Ugyanez vonatkozott volna a szabadtéri rendezvényekre is. Rozgonyi most azt mondta, a zajkommandó felállításához szükséges beszerzések még folynak.

A nyitvatartásra vonatkozó szigorú módosításra azonban a bulizni vágyók örömére, és a helyiek bánatára még várni kell. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy erről a tervről még nem tettek le, csak a Rogán Antal által benyújtott törvénymódosítás elfogadására várnak, mellyel hivatalosan a világörökségi részeken található night clubokat szorítanák vissza.

Az a tervezet viszont azért aggályos, mert a világörökségi területeken és közvetlen környezetükben található, alkoholt is kimérő helyek éjszakai nyitvatartását külön rendőri engedélyhez kötné. Ami ráadásul jelen formájában a harmadik paragrafus értelmében csak egy napig lenne érvényben.