„Nokiás” Balogh Zsolt is az ügyészséget vádolja

2012.10.09. 14:13

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta bűnösségét a Kecskeméti Törvényszéken a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen folyó büntetőper keddi tárgyalási napján, védőjével egyetértésben törvényszegéssel vádolta az ügyészséget, mert bár nem gyanúsították meg, vádat emeltek ellene.

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Balogh Zsolt, aki 2008-ban fél évig a BKV megbízott vezérigazgatója volt, vallomásában kijelentette: nem követett el bűncselekményt, és visszautasította azt a vádat, hogy bűnszervezet tagja lett volna. Mint mondta, annak ellenére tett több alkalommal is vallomást, hogy az ügyészség konkrétan semmivel nem gyanúsította meg.

Hangsúlyozta: a vádban szereplő szerződések megkötésével a BKV-nak hátrányt nem okozott, a cég értékarányos szerződéseket kötött. Vallomása szerint a nyomozati szakban, a folyamatos kihallgatásokon sok "visszásságot" elmondott, hogy ne tartóztassák le.

Balogh Zsolt védője súlyosan törvénysértőnek nevezte, hogy az ügyészség úgy vádolta meg védencét 750 millió forintra elkövetett hűtlen kezeléssel, hogy azzal nem gyanúsították meg és vele szemben nyomozást nem folytattak le.

Balogh Zsolt a bíróság előtt részletes vallomást tett, vagyoni helyzetéről és személyi körülményeiről azonban nem beszélt. Vádlott-társaival kapcsolatban elmondta: Hagyó Miklós sokszor berendelte, kiabált vele, Mesterházy Ernővel nem volt közeli kapcsolatban, míg Antal Attila semmilyen szabálytalanságra nem kérte őt.

A vádlott ezután részletesen reagált az őt érintő vádpontokra. Vallomását olvasta, közben a falra vetített dokumentumokkal igyekezett ártatlanságát bizonyítani.

A vád szerint Balogh Zsolt műszaki vezérigazgató helyettesként 2008. január elsején adott utasítást arra, hogy a Vision Consulting Kft.-vel kössön a BKV közönségkapcsolati főosztályvezetője 4,3 millió forint összegű szerződést, amelynek értelmében a cég "politikai-gazdasági elemzések" elkészítését vállalta.

A vád szerint a szolgáltatásra a BKV-nak a működéshez szüksége nem volt, semmilyen hasznot nem jelentett, a beérkező e-maileket a cég vezetői meg sem tekintették. Ebben a vádban sem ismerte el bűnösségét a negyedrendű vádlott.

A vád szerint a hatodrendű vádlott, Horváth Éva utasította 2008 nyarán Balogh Zsoltot, aki akkor megbízott vezérigazgatóként dolgozott, hogy a Smsystem Kft.-vel meghívásos pályázat keretében kössön a BKV "kismama és kisgyermekes bérlettel kapcsolatos" témában promóciós filmet. A vád szerint a film felhasználása nem történt meg.

Nem utasította a szerződés megkötésére a marketing és kommunikációs főosztályt, és nem utasított soron kívüli kifizetésre - hangsúlyozta Balogh Zsolt, hozzátéve, hogy a normál ügymenetben lévő kifizetést írta alá.

A "bliccelés elleni kampánykommunikációt megalapozó teljes körű kutatás elvégzése" érdekében kötött szerződéseket is szakmailag megalapozottnak ítélte. A szerződés megkötésében szintén nem vallotta magát bűnösnek.

A CC Soft Kft.-vel a "Szentendrei HÉV Batthyány tér - Békásmegyer állomások közötti utastájékoztató rendszer kiépítése" című, több mint 100 millió forint összegű szerződést Antal Attila utasítására kötötték meg, annak ellenére, hogy a vádirat szerint a vezérigazgató tisztában volt azzal, a cég nem képes azt elkészíteni, mert a szükséges szoftver nincs a birtokában. A vád szerint a teljesítést Hagyó Miklós utasítására Balogh Zsolt igazolta és utaltatta át a 118,8 millió forintot, majd a műszaki átvétel 2007 végén megtörtént, de eredményes próbaüzem a vádemelés idejéig nem zárult le. Ebben a vádpontban sem érzi magát bűnösnek - mondta a vádlott.

A Soda Reklám Tanácsadó és Szolgálattó Kft.-vel a kisföldalatti "luxus metróvá" történő pozicionálása témájú tanulmány elkészítésére kötött szerződéssel kapcsolatban azt mondta: mivel az ügyészség nem folytatott ellene nyomozást, nem gyanúsították meg, ezért törvénytelenül emeltek vádat ellene.

A negyedrendű vádlott nem cáfolta, de nem is erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint Hagyó Miklós két alkalommal 15 millió forint átadására utasította volna őt.

"Bár ezzel a cselekménnyel az ügyészség formailag nem vádol, azonban Hagyó Miklóst a zsarolás mellett vesztegetéssel vádolja ugyanezen cselekmény miatt" - mondta. A vádlott szerint, mivel a vesztegetésnek nem csak passzív, hanem aktív alanya is van, ez azt sugallja, hogy az ügyészség potenciálisan őt is vádolhatja vesztegetéssel.

"Okulva az eddigi eljárásból, ebben a körben" semmilyen nyilatkozatot nem tesz - jelentette ki. Vallomása végén Balogh Zsolt kiemelte: hatalmas kudarcként élte meg azt, hogy "nyomozati tárgyként" kezelték. "Úgy érzem, hogy félrevezettek, az első védőm a hatósággal történt egyeztetésekre hivatkozva azzal hitegetett, hogy nem leszek vádlott" - fogalmazott, kérve a törvényszéket, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel minden vádpont alól.

"A tárgyalási vallomást tartom fenn, nem kívánok a továbbiakban semmilyen nyilatkozatot tenni, kérdésekre válaszolni sem kívánok" - fűzte hozzá.

Az ügyészség Balogh Zsoltot folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint magánokirat-hamisítás vétségével vádolja.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást délután Balogh Zsolt nyomozati szakban tett vallomásának felolvasásával folytatta.

Nemrég Antal Attila volt BKV-vezér is Baloghoz hasonlóan cselekedett. Antal Attila visszakozását ügyvédje, Gyalog Balázs is megerősítette az Indexnek. Gyalog elmondta, hogy védence gyakorlatilag visszavont minden olyan állítást, amelyet az ügy nyomozati szakaszában Hagyó Miklósra és Mesterházy Ernőre tett.

Az ügyvéd szerint a nyomozati vallomások az érintettekre vonatkozóan nem relevánsak, Antal csak és kizárólag a bíróság előtt tett vallomását tartja érvényesnek. Ennek oka az - mondta az ügyvéd -, hogy a rendőrség a nyomozás idején egyértelművé tette: nem szakmai ügyekről, hanem Hagyóról, és Mesterházyról akar hallani. A vallomások a rendőrség elvárásai alapján készültek, és annak érdekében, hogy meggyanúsítása után ne tartóztassák le, megengedte, hogy a jegyzőkönyvek is olyan tartalommal készüljenek, ahogy azt a rendőrség szeretné.

Az elsőrendű vádlott Hagyó Miklós a perben tagadta bűnösségét, a másodrendű vádlott Mesterházy Ernő, Demszky volt főtanácsadója pedig a nyomozókat vádolta.