Munkába áll a főváros lopó autója

2012.11.30. 12:56

December 1-től megkezdi működését a főváros, a közterület-felügyelet és a tűzoltóság közös szuperlopóautója, és megnyitják a közterület-felügyelet új ügyeleti központját.

Annak az időnek vége, hogy valaki kigyúrtan, terepjáróval ott áll meg ahol akar, és akinek nem tetszik, jelentkezhet egy pofonért, vezette fel az új rendszert Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón.

Az új lopóautót, aminek a hivatalos neve műszaki mentőjármű, elsősorban baleseteknél használják a roncsok elszállítására. Emellett helyet csinál majd a magas épületek előtt a tűzoltó daruskocsinak, valamint a szabálytalanul parkolókat viszi el, ezek közül is főleg azokat az autókat, amik a tömegközlekedést akadályozzák

Az utóbbiból elég sok van: az elmúlt tíz hónapban 517 alkalommal akadályoztak böszmén parkoló autósok villamost vagy buszt. Az akadályoztatási toplista élén a 17-es villamos áll 98 esettel, a második a 83-as troli 77-tel, a bronz érmes pedig a 15-ös busz 42 beszorulással.

A öt tonna teherbírású speciális szállító járművet az FKF Zrt adta a katasztrófavédelemnek, működtetését a BKK fizeti. A műszaki mentőkocsin két tűzoltó és egy közterület-felügyelő teljesít szolgálatot.

A most átadott Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ (FÜIK) gyorsan tud kapcsolatot teremteni a budapesti rendvédelmi szervekkel, a közműszolgáltató szervezetekkel és a társadalmi szervezetek ügyeletével, és koordinálni tudja a feladatokat. A központban figyelik a közterületi térfigyelő kamerák képeit is.

A vonatkozó jogszabály szerint a szabálysértési bírság megfizetése mellett a gépjármű tulajdonosának számolnia kell az elszállítási költségek megfizetésével is, amely a fővárosban jelenleg 20.000 forint alkalmanként. Ehhez a díjtételhez kapcsolódik még a gépjármű őrzése és tárolása, mely 1200 forint naponta. (A szabálytalanul parkoló gépjárműveket a BKK-Közút Zrt. XVIII. kerület, Gerely u. 1/A szám alatti telephelyére viszik. Ezzel kapcsolatban további információt a FÜIK telefonszámán +36-301-7500, és a közterület-felügyelet honlapján, a www.bfkf.hu-n lehet megtudni.)

A helyszíni bírság 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet, ha azonban eljárásra kerül a sor, elérheti a 150.000 forintot is. Amennyiben nem szabálytalan parkolásról, hanem baleset helyszínéről van szó, akkor a rendőrségi eljárást követően a közlekedési útvonalból a lehető legrövidebb időn belül biztonságos helyre elszállítják a járművet, majd átadják azt a tulajdonosának, vagy a felelős őrzést végző rendőrhatóságnak.