Elfogadták a fővárosi költségvetési koncepciót

2012.12.12. 11:28

Nehéz helyzetben van a fővárosi költségvetés, mondta Tarlós István főpolgármester a költségvetési koncepció tárgyalásán. A sok bizonytalansági tényező miatt nem lehet jövőre pontosan tervezni, ami azt jelzi az ellenzék szerint, hogy a főváros egy minisztériumi főosztály szintjére süllyedt.

A rendkívül kurta, 9 oldalas koncepció szerint 2012 a válság jegyében telt el, az összes működési bevételi kiesés a 2011-hez képest 24,3 milliárd forint volt. 2012-ben elkerült a fővárosi önkormányzattól az összes kórház és a tűzoltó-parancsnokság.

2013-ban a teljes szakképzés átkerül a központi kormányzati körbe. Szintén elkerül az önkormányzattól minden gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, a szociálpolitikai intézmények közül pedig a fogyatékosok és a pszichiátriai betegek otthonai.

A BKV a fővárosnál marad, finanszírozása viszont még nem megoldott, nem tudni, mekkora támogatást ad a kormány, és hogyan. A koncepció úgy fogalmaz: a 2013. évi bevételek közül több tétel nehezen jelezhető előre, illetve számszerűsíthető, ezért részletes számokat nem tud produkálni.

Az LMP-frakció ezt szóvá is tette, mondván, hogy semmilyen törvényi előírásnak nem felel meg, de még számok sincsenek benne. Nem tudni, mekkora lesz a bevétel és mekkora lesz a hitelállomány jövőre.

Az MSZP-frakció politikusai úgy fogalmaztak, hogy a fővárosi önkormányzat egy minisztériumi főosztály szintjére süllyedt, száz százalékban függ a kormányzati akarattól.  

Tarlós István elismerte, hogy a fővárosi költségvetés nehéz helyzetben van, de nem ez a legnagyobb baja, hanem az örökség, az a szerződéstömeg, amit az előző városvezetés hagyott rá. Ebben 10-100 milliárdos tételben vannak hátrányos szerződések. A szocialisták kritikáját szóvirágoktól hemzsegő, összevissza csúsztató hozzászólásnak nevezte, ami egy komoly gazdasági társaságnál elképzelhetetlen lenne.