Éjfél után bezáratnák a Szimpla Kertet

2012.12.27. 22:47 Módosítva: 2012.12.27. 23:59

Több VI. és VII. kerületi szórakozóhely után most a Kazinczy utcai Ellátó kert és a külföldi turisták első számú célpontjává vált Szimpla Kert is olyan határozatot kapott a kerületi jegyzőtől, amely megtiltja az éjfél utáni nyitva tartást. A korlátozást egy Rogán Antal által kezdeményezett törvénymódosítás alapján rendelik el, amely eredetileg a prostitúció és a drogkereskedelem visszaszorítását célozza, de a gumijogszabályt a kerületek főként az utcai zajongás megakadályozására alkalmazzák. Ha a helyek nem tesznek eleget a határozatnak, akár rendőröket is kivezényelhetnek, de abból óriási botrány lenne.

A Szimpla Kert csütörtökön kapta meg a VII. kerületi jegyző határozatát, amelyben a már külföldön is kultikusnak számító helyet csak éjfélig engedné nyitva tartani. A jegyző három okra hivatkozik: "közbiztonsági, személy- és vagyonbiztonsági okokra", felrója a helynek, hogy az előtte megálló taxik akadályozzák a forgalmat, illetve hiányolja a zeneszolgáltatásra szóló engedélyt.

A nagyon általános"közbiztonsági, személy- és vagyonbiztonsági okokra" való hivatkozás nagyrészt a szórakozóhelyre tartó vagy onnan távozó vendégek zajongására utal. Zsendovits Ábel, a Szimpla ügyvezetője és egyik tulajdonosa az Indexnek azt mondta, a határozat a konkrétumokra nem tér ki. A tulajdonos hangsúlyozta: a zeneszolgáltatásra van engedélyük, a Kazinczy utcában megálló taxikra való hivatkozást pedig igazságtalannak tartják, hiszen ez olyan, mintha a hozzájuk még meg sem érkezett vendégekért is nekik kellene vállalni a felelősséget. Utóbbi probléma megoldására az elmúlt tíz évben annyit sikerült elérniük, hogy a közeli Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt kialakíttattak egy taxidrosztot. A Szimpla Kert 15 napon belül fellebbez a határozat ellen, így a hely egyelőre nyitva tarthat reggelig.

Egy jogász kérdésünkre azt mondta: ezek a határozatok általában a garázdaságra hivatkoznak, jellemzően lakók bejelentései alapján. A garázdaságot ugyanakkor konkrétan meg kellene határozni: hol, mikor, ki követte el, és ezt a rendőrségnek is bizonyítania kellene egy eljárásban. Ilyen eljárásokról, bizonyítékokról a kiküldött határozatokban nincs szó.

Rogán gumiszabálya

Az éjfél utáni nyitva tartás korlátozását egy olyan törvénymódosítás alapján rendelték el, amelyet Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és 5. kerületi polgármester kezdeményezett. A kereskedelmi törvénybe bekerülő módosítás szerint a Világörökségi területen alkoholt árusító helyek éjfél és reggel hat óra között csak a jegyző engedélyével tarthatnak nyitva. Ehhez a rendőrség mint szakhatóság véleményt ad minden helyről, hogy annak működése milyen hatással van a
közbiztonságra, a személy és vagyonbiztonságra. A rendőrség a szakhatósági hozzájárulást hivatalból évente, illetve lakossági bejelentés alapján bármikor felülvizsgálhatja.

Mint korábban megírtuk, ezzel olyan gumijogszabályt adtak a jegyzők és a rendőrség kezébe, amellyel irányíthatókká, könnyen befolyásolhatóvá teszik a főváros tíz frekventált, belső kerületének szórakozóhelyeit. Az indítványt maga Rogán Antal azzal indokolta, hogy ezzel visszaszorítják az "illegális erotikus szolgáltatásra szakosodott szórakozóhelyeket". Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy eddig a éppen a belváros, azon belül is az ötödik kerület közismert, külföldi turistákat lehúzó helyei ellen nem sikerült fellépni.

Rogán Antal az Indexnek a múlt héten, egy kisebb Kazinczy utcai mexikói büfé bezárása kapcsán küldött válaszában is azt írta, hogy ez a jogszabályhely csak minősített esetekben alkalmazható, például ha rendszeresen előfordulnak súlyos bűncselekmények, melyek a szórakozóhelyre vezethetők vissza, drogot árulnak, prostitúció zajlik vagy súlyosan megsértik a közrendet. Ahogy Rogán fogalmazott: "Minden más esetben ezt jogalkalmazói túlkapásnak érzem és ha a jogalkalmazói gyakorlat, nevezetesen a rendőrség gyakorlata jelentősen eltér a jogalkotó szándékától, akkor készen állok arra, hogy februárban pontosítsuk vagy módosítsuk a törvényt.”

Turistacélpont lett a Kazinczy utca

A Szimpla kert az egyik első pesti romkocsma, 2004 óta működik a Kazinczy utca 14-ben. A hely 2011-ben a Lonely Planet közönségszavazásán a világ harmadik legjobb bárja lett. Ma a vendégek nagyobb része külföldi, akik Budapest útikönyvvel a kezükben érkeznek oda, hogy láthassák a kultikus helyet. A Szimpla Kert jóval több egyszerű kocsmánál. Saját forgalmazású filmekkel működő mozija van, tartanak filmfesztiválokat, biciklis vásárokat, kiállításokat, nemrég háztáji piacot is indítottak. A Szimpla-hálózathoz tartozik a Kertész utcai Szimpla kávézó, a berlini Szimpla kávézó és a Badehaus Szimpla Musiksalon is.

A Szimpla Kert mellett az ugyancsak népszerű Ellátó kert nyitva tartását is korlátoznák éjfélig. A hetedik kerületi önkormányzat a rendőrség javaslatára az elmúlt napokban a Bobek, a Kék ló, a Kirakat, az Illegál, és a mexikói büfé működését is megtiltotta éjfél után, és a következő napokban várhatóan a többi VI. és VII. kerületi szórakozóhely is hasonló határozatot kap. Vannak ugyanakkor a bezárni rendelt egységektől egy saroknyira lévő helyek, amik információink szerint nem kaptak a jegyzőtől tiltó határozatot, holott azok előtt is ugyanúgy nagyobb csoportokban járnak-kelnek a kerületben szórakozók.

A határozatok kézbesítése után kiéleződhet a helyzet a VI.-VII. kerületben. Egy forrásunk szerint a szórakozóhelyek nem biztos, hogy eleget tesznek a határozatnak. Ha a rendőrség komolyan gondolja a határozatok betartatását, akár nagyobb rendőri erőket is kivezényelhet a szórakozóhelyekre. Ez viszont várhatóan óriási botrányt okozna a közkedvelt szórakozóhelyeken, amelyek közönsége jelentős részben külföldiekből áll.

A lakók panasza

Kétségtelen, hogy a VII. kerület felkapott helyein élők életét megkeserítik a szórakozóhelyekre áramlók. Ahogy egy lakó elmondta: a közhiedelemmel ellentétben nem csak az "ütődött nyuggerek" vélekednek így. "Ezek a szórakozóhelyek 2-3 éve iszonyatosan forgalmassá váltak, pedig nem erre van berendezkedve a környék. Mivel jellemzően csak néhány órát töltenek el bennük esténként a vendégek, megunják, részegen átvonulnak egy másik hasonló helyre, aztán ott sem jó nekik, és egyre részegebben bolyonganak. Minden este több száz részeg ember vonul üvöltözve az egyébként lakóövezetnek számító, lakóépületekből álló környék utcáin. Előfordul, hogy a kocsmázók törnek, zúznak, autókat borítanak fel ."

A lakó szerint nehezen értik meg a szórakozók, milyen hangos, ahogy a másikat próbálják túlkiabálni. Minden nap este 10-től hajnal 4-ig ez a morajlás hallható, és nem lehet tőle pihenni. A panaszaikra mindenhol azt válaszolják, hogy nincs mit tenni, a szórakozóhelyeknek joguk van a működéshez. Ezek a helyek mind úgy nyíltak, hogy csak bejelentési kötelezettségük volt, a szomszédokat nem kellett megkérdezni, ez vezethetett a kaotikus állapotokhoz.

"A bulituristák bizonyára észre sem veszik, hogy amit ők összehánynak, az nálunk nemrég a Kultúra utcája néven kapott több milliárd forint támogatást. A többi magasztos eszme közt szereplő javuló életminőség alatt bizonyára nem azt értették, hogy a hányásokat, az üvöltő, kapuba szaró részegeket kelljen kerülgetni, márpedig sajnos ez van. Örülnénk, ha végre a lakók alapvető, nyugalomhoz való jogát is betartatnák, legalább az éjszakai alvást lehetővé tennék, és nem csak a szórakozóhelyek érdekeit védenék" - mondta a lakó.

Összefognak a kocsmák

A szórakozóhelyek tulajdonosai már évek óta maguk próbálják kezelni az önkormányzatok, a lakók és a vendégek közötti feszültségeket. Egy időben csendbohócokat alkalmaztak, akik barátságosan szólították fel az utcán közlekedőket, hogy ne zajongjanak. Egy sörgyár is felismerte, hogy a vendéglátóhelyek a partnerei ebben az ügyben, ezért maga indított kampányt a kulturált szórakozás propagálásáért. Híres emberek plakátokon szólították fel a vendégeket több nyelven, hogy mások nyugalmára is ügyeljenek.

A Szimpla Kert és más szórakozóhelyek tulajdonosai emellett azon az állásponton vannak, hogy az utcai rendzavarásokért nem lehet csak őket felelőssé tenni, ez a rendőrség vagy a kerületőrségek feladata is. Az egyik szórakozóhely tulajdonosa azt mondta: ők is érzékelték, hogy az ott lakókat sokszor nem is a zaj, hanem a szemét zavarja. Ezért tartanek fent egy nyilvános vécét, járultak hozzá a kerület takarításához és tárgyalnak a kerülettel, hogy további takarítógépeket vásárolhassanak. A VII. kerületnek ugyanakkor mára nagyon komoly bevételei vannak a szórakozóhelyek iparűzési adójából.

A kocsmatulajdonosok szerint a dohányzásellenes törvény sem tett jót az ügynek. Ennek ők maradéktalanul eleget tettek, de ezzel a jogszabállyal az utcára szorították a dohányosokat, amely miatt most ott még nagyobb a zaj. Szerintük az sem lesz jó megoldás, ha most mindegyik helyet bezáratják éjfélkor. Így ugyanis egyszerre nagyobb tömeg zúdul majd az utcára.

A szórakozóhelyek tulajdonosai már a 2009-ben tervezett csendrendeletek idején kerületenként egyesületeket is alapítottak, hogy érdekeiket érvényesítsék. Ahogy egyikük most fogalmazott: újra azt kell látniuk, hogy a politikusok elsősorban a kerületben lakók érdekeit próbálják képviselni, hiszen ők a választóik, lépéseikkel pedig a városnak és az országnak is jó hírnevet és komoly bevételt hozó szórakozóhelyeket korlátoznák. A szórakozóhelyek ezért most azt tervezik, hogy közösen lépnek fel, és egy Facebook-csoportot is indítottak "Szórakozom éjfél után. Pont." címmel.