Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Utcát kap a magyar rockhérosz

2013.02.27. 14:26

Radics Béláról utcát neveznek el Angyalföldön, Puskás Öcsi szobrot kap Óbudán.

Újabb hat közterület átnevezéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, aminek eredményeként Kazahsztán és Grúzia fővárosai, valamint Radics Béla zenész neve is megjelenhet a budapesti utcatáblákon.


Újabb közterület-átnevezésekről döntött a főváros nagyobb térképen való megjelenítése

A VIII. kerületben a Bérkocsis utca Gutenberg tér és József körút közötti szakasza Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész nevét vette fel, aki a Bérkocsis utca 2. alatti egykori Rabbiképző Intézet újraindításának vezéralakja volt. Mivel a Bérkocsis utca védett közterületi elnevezés, a képviselők döntöttek arról is, hogy egy rövid szakasza átnevezhető legyen, a körút és a Nagyfuvaros utca közé eső rész pedig változatlan maradjon.

A VIII. kerületben a jövőben a kazah főváros, Asztana nevét viseli majd a Nap utca és a Leonardo da Vinci utca találkozásánál található eddig névtelen közterület. Tarlós István a kerület javaslatára tett előterjesztésében a két ország között elmúlt években megélénkült együttműködéssel indokolta a változtatást.

Vagonból Tbiliszi

Ugyancsak a Józsefvárost érintő módosítás a Vagon tér átnevezése Tbiliszi térre, amit a főpolgármester szerint az is indokol, hogy a grúz fővárosban egy jelentős útszakasz őrzi Budapest nevét, sőt Petőfi Sándorról és Zichy Mihályról is neveztek el közterületet.

A IX. kerület kezdeményezésére Bartoniek Géza, az Eötvös József Collegium első, nemzetközi tekintélyű igazgatója nevét viselheti az intézményhez vezető Kollégium lépcső.

A XIII. kerületben Radics Béla, a magyar rockzene legendás alakja nevét veheti fel egy a József Attila tér melletti névtelen közterület.

A XXIII. kerületben pedig az Alsó-Duna-part elnevezését cserélik Forster János Jakab utcára, a soroksári svábok török kiűzését követő betelepítését segítő munkájára emlékezve.

Puskás gyerekekkel focizik az óbudai promenádon

Puskás Ferenc labdarúgó emlékére hoznak létre szoborcsoportot a főváros III. kerületében, az óbudai promenád területén. Az erről szóló javaslatot szerdán egyhangúlag hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés.

A kompozíció megtervezését az Óbuda-Újlak Közösségi Egyesület kezdeményezte, ők a 2012-ben elhunyt Pauer Gyula szobrászművész hagyatékában fennmaradt Puskás-figura megvalósítása mellett döntöttek. A labdarúgó mellett álló gyermekalakokat Tóth Dávid szobrászművész készítheti el. A mű nettó 15 millió forintos összköltségéhez 10 milliót a kerületi önkormányzat, 5 milliót az egyesület biztosít.