2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Rövidéletű lesz a Tormay Cécile köz

2013.06.04. 08:35

Csupán két hétig létezett a II. kerületi Tormay Cécile köz, és addig is csak papíron, mivel Tarlós István főpolgármester a június 12-i közgyűlésre beterjeszti javaslatát az utcaátnevezésről szóló, múlt héten megszavazott határozat visszavonásáról – írja a Népszava. Az új utcanévtáblát még nem helyezték ki.

Az összesen 11 közterületet átnevező közgyűlési döntést a fővárosi MSZP-frakción kívül a Mazsihisz is bírálta: szerintük Tormay Cécile esetében olyan írónőről neveztek el utcát, „akinek élete és munkássága megkérdőjelezi a magyar kormány gyakran hangoztatott elkötelezettségét az antiszemtizmus elleni küzdelemben”. Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke tiltakozásában „hirhedt antiszemitának” nevezte Tormayt.

A főpolgármester döntésével nem várta meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői állásfoglalását, a lap szerint azért, mert a városvezetés nem is bízott abban, hogy az MTA elfogadhatónak találná a névváltást. Tarlós István kezdeményezésére a bírált határozatot várhatóan megsemmisíti a jövő heti közgyűlés.