Kiírták a közbeszerzést az új trolikra

2013.06.17. 15:56

Új trolibuszok beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn – derül ki az európai közbeszerzéseket összesítő honlap, a ted.europa.eu adataiból.

A BKK villamos- és trolibusz-járműfejlesztésre vonatkozó uniós projektjének első üteme keretében írta ki a pályázatot szóló és csuklós, teljes egészében alacsonypadlós trolik beszerzésére. Összesen 14 szóló és 10 csuklós járművet vennének, ennek költsége a központ becslései alapján nettó 62 millió euró.

A járművekkel szemben előírás, hogy legalább négy kilométert képesek legyenek felsővezeték nélkül megtenni, a 12 méteres szólók legalább 62, a 18 méteres csuklósok pedig 102 utas befogadására legyenek képesek.

A BKK emellett jogosult lenne akár egy, akár több ütemben további 84 jármű és kapcsolódó szolgáltatások megrendelésére is. A tenderen azok a cégek indulhatnak, amelyek referenciájában egyebek mellett szerepel legalább 15 trolibusz leszállítása és üzembe helyezése. Az elbírálásánál a legtöbbet a nettó ár számít.

A főváros állja az önrészt

Budapesti Közlekedési Központ villamos- és trolibusz-beszerzési projektjének önrészét tavaly decemberi döntése nyomán a főváros biztosítja.

Budapestnek 288 millió forintot kell három év alatt biztosítania ahhoz, hogy a 43 milliárd forint értékű járműbeszerzés megvalósuljon, mivel a projekt 99,33 százalékát az unió finanszírozza. Ebből 37 villamost és 24 trolibuszt szerez be a BKK, valamint megújul a Száva, a Hungária és a Budafok kocsiszín is.