Szombattól újra futhatunk a Margitszigeten

2013.06.20. 16:40

Agresszív szúnyogok és a drámai mókus társaságában tartott sajtótájékoztatót a főpolgármesteri hivatal és a katasztrófavédelem a még nagy részben lezárt Margitszigeten. Ez az állapot már csak két napig tart, szombaton az egész szigetet megnyitják, a sportuszoda és a Palatinus strand is kinyit.

A Margitsziget a sikeres árvízi védekezés szimbóluma – kezdte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Külön gratulált Tarlós Istvánnak, aki a fővárosi védekezést koordinálta. A mostani országos helyzetről elmondta, hogy a védművek 51 százalékát már visszabontották, a megrongálódott vasutak 41 százalékát helyrehozták; emellett külön megköszönte a budapestiek türelmét és segítségét.

Tarlós István egy bocsánatkéréssel kezdte: „Elnézést, a szokásosnál feszültebb állapotban voltam a katasztrófahelyzet alatt, de nagyon büszke vagyok minden szervre, amelyik részt vett a védekezésben. Sok éve dolgozom a közigazgatás élvonalában, de ilyet még nem tapasztaltam. Meg szeretném köszönni a politikai ellenzéknek is, akik nem nehezítették meg, sőt, könnyítették a védekezési munkákat. Budapest a vészhelyzeten végleg túl van”.

Tarlós István egyébként nagyszerű nyilatkozó, de most nem azért tapsolt, mert annyira tetszett neki, hanem mert a szigeten rengeteg az agresszív szúnyog, és megpróbált egyet elkapni.

A Margitszigetről is beszélt persze, ha már ott voltunk. Bejelentette, hogy tartható az új szökőkút és környékének eredeti, július elsejei, a miniszterelnök jelenlétében történő átadási időpontja. Addig lázasan folynak a munkálatok, elszállítják a homokzsákokat, feldarabolják, és elviszik a kidőlt fákat, új virágokat, növényeket ültetnek, mosnak, sepernek, kapálnak.

Ha minden jól megy, most szombaton az egész szigetet megnyitják a nagyközönség előtt. A Sportuszoda és a Palatinus strand biztosan megközelíthető lesz busszal szombatra, a többi lezárt rész megnyitása még más dolgoktól is függ.

Szerencsére a közkedvelt margitszigeti futópálya nem rongálódott meg az árvízben, így az azonnal használható lesz, amint beengedik az embereket a szigetre. A hivatal egyik dolgozója elmondta, hogy belsős embereket ő már csütörtökön is látott futni a gumipályán. A szigeten egyébként most csak munkások vannak, ezen kívül teljesen üres, az elkordonozott területeken néhol még áll a víz nagy tócsák formájában.

Szerdán arról számoltunk be, hogy megnyílt a Margitsziget Árpád híd felőli oldala, a szállodák környékét már meg lehet közelíteni.

A Főkert Zrt. szakvéleménye szerint az átázott talaj miatt a fák balesetet okozhatnak, ezért csak a helyreállítást végző szakemberek tartózkodhatnak ott. Szabó József a Főkert képviseletében elmondta, hogy körülbelül 28-30 fa dőlt ki, ebből körülbelül tíz volt nagyon régi fa. Ennél volt már itt több fakidőlés is, annak ellenére, hogy most volt a legmagasabb a vízállás. A fák nem a folyóparton, hanem a sziget közepén dőltek ki, ahol sokáig pangott a víz, ezeken a mély pontokon a virágok is kipusztultak.

Folyamatosan végzik a helyreállítást a Palatinuson, a sportuszodában és a sziget vendéglátó-ipari egységeiben. A Chachacha szórakozóhely például már pénteken megnyit. A Palatinus előtt elhaladva megkérdeztünk néhány bent dolgozót, de megoszlottak a vélemények, valaki szerint már holnap nyitnak, más szerint szombaton. „Figyelem, figyelem, egy jó erőben lévő közmunkás fáradjon az értékmegőrzőhöz!” – szólt a strand hangosbemondójából a szokásostól eltérő szöveg, amikor ott jártunk.