Visszaszólt a miniszteri biztosnak az Urbanisztikai Társaság

2013.06.21. 16:52 Módosítva: 2013.06.21. 16:54

Levélben mondta vissza Baán László miniszteri biztos felkérését a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) elnöke. Körmendy Imrét azért kereste meg a múzeuminegyed-projektért felelős Baán, hogy vegyenek részt az építészeti terveket véleményező bírálóbizottságban.

“Köszönettel vettem a Társaság nevében a felkérést a tervpályázat bíráló bizottságába, de mivel levelében egyértelműen azt írja, hogy a Kormány a Városliget területén való elhelyezésről döntött, ezért nem áll módunkban részt venni a munkában. - írja válaszlevelében Körmendy. - Közzétett véleményünkben/állásfoglalásunkban leírtuk, hogy nem értünk egyet a Városligetnek, mint városi szintű közparknak a további terhelésével, s elhibázottnak tartjuk a város egy már frekventált, az idegenforgalomban ismert helyének erősítését." - szól a szerkesztőségünk birtokába került levél.

"Remélem, nem kell külön indokolnom, hogy hűek akarunk lenni korábbi szavunkhoz (amit alaposan megfontoltunk), s ezért nem veszek részt sem én, s az elnökség senkit nem delegál a MUT tagjai közül e feladatra.” - zárja levelét Körmendy.

A Várat vagy a Népligetet javasolták

Korábban megírtuk, hogy az urbanisták fontosnak tartják a városok lehető legjobb irányú, minden szempontot figyelembe vevő, azokat megfelelően súlyozó, értékteremtő fejlesztését, és egyetértenek azzal a szándékkal, hogy a tervezett beruházást, mint minden hasonló nagyságrendű beavatkozást, nemzetközi építészeti tervpályázat előzzön meg, de annak ez évi kiírását elsietettnek látják.

A MUT álláspontja szerint ilyen esetben az építést és az azt megalapozó építészeti tervezést meg kell, hogy előzze a településfejlesztési elképzelések és az annak megfelelő településrendezési tervek kidolgozása vagy módosítása. Korábbi közleményük szerint a "Városliget majd' százhektáros városi jelentőségű, védett közparkja az év szinte minden időszakában erősen igénybe vett, ezért további tömegeket vonzó létesítményeket nem kívánatos ide telepíteni. Az ennek ellenére felmerülő ilyen szándék esetén a létesítmények tervezett nagyságrendjét, telepítési helyét, a tágabb városszerkezeti (közlekedési és közmű) kapcsolatait, városképben betöltendő értékteremtő voltát stb. részletes, több változatos, sok szempontú hatástanulmánnyal kell igazolni, vagy – ennek eredményeként – akár más kedvezőbb helyszínekre javaslatot adni".

Véleményük szerint múzeumi negyed már ma is létezik: a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Mezőgazdasági Múzeum, a Közlekedési Múzeum mellett a Hősök tere közvetlen közelében található a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum, a KOGART Galéria és a Zelnik Gyűjtemény. "Ha a város e területére zsúfolunk további idegenforgalmi fejlesztéseket, akkor a terület és környéke élhetőségén rontunk, s a fejlesztési erőket elvonjuk a város más, fontos, a nevezett térségnél sokkal jobban rászoruló, ugyanakkor kiemelkedő értékű területei elől. Ilyen például a 2. világháború óta (azaz csaknem hetven éve) romos épülettel és foghíjakkal éktelenkedő, az országot is szimbolizáló jelentőségű Várnegyed (ahol szintén létezik már múzeumi negyed), de ilyen lehet a méltatlanul elhanyagolt és teljes megújításra szoruló Népliget (ahol a Városligettel ellentétben csupán a Planetárium vonzza a látogatókat)".