Első nap elhasalt a BKK Futár tesztje

2013.10.07. 16:00

„A Budapesti Közlekedési Központ vasárnap jelentette be, hogy hétfőn elkezdik tesztelni a Futár utastájékoztató rendszert. Egyelőre tíz kereszteződésben, többek között a Kolosy téren, a Lehel téren, az Újbuda-központ megállóban és az Erzsébet körút megállóban működnek a kijelzők. Mi is le akartuk tesztelni a csodakijelzőket, de sajnos egyik sem működött.

Mindig is érdekelt, hogy élesben hogy tud majd tájékoztatni a hatmilliárd forintért kiépített FUTÁR, azaz „Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer”. Mivel a BKK saját Facebook-oldalán vasárnap hivatalosan bejelentette a hétfőn induló tesztüzemet, feltankoltam menetjeggyel, és elindultam letesztelni a három legközelebbi csomópontot.

futar
Fotó: Gábor, Olvasónk

A következők érdekeltek: láthatóság (mennyire vehető észre, látható a tér különböző pontjairól a tábla), az információ érthetősége (az engem érdeklő busz mikor jön-megy), a rendszer pontossága. A Kolosy téren, első állomásomon (13.26-kor) csak az első kérdésre kaptam választ: a tábla jól észrevehető helyen, jól láthatóan nyújtotta a következő információt: „Kérjük figyelje a menetrendet!” Járatinfó semmi, azaz egy homályos ígéret arra, hogy hamarosan.

Visszaballagtam a 86-os busz megállójába, hogy az Árpád hídon áthaladva megnézzem a két másik teszthelyet, Újpest-városközpontot és a Lehel teret. Egy gyors offline ellenőrzésre még futotta: a megálló fémtábláján 13.37 volt az érkezési időpont, amit a busz percre pontosan be is tartott.

Ezt kellett volna látni a Kolosy téren (Forrás: a BKK Facebook-oldala)
Ezt kellett volna látni a Kolosy téren (Forrás: a BKK Facebook-oldala)

Pestre érve két információs táblát is felfedeztem: az egyik a a 14-es villamos megállójában, a másik az Árpád úton. A felirat rajta: „Friss valós idejű közlekedési  hírek és információk.” Plusz egy felhívás, hogy regisztráljunk a bkk.hu-ra.

Ez már gyanús volt, felhívtam a BKK-t, ahol a következő információt kaptam. A rendszeren hétfőn szoftverfrissítést végeznek. Egész nap dolgoznak rajta a német mérnökök. Ezért a tíz tesztüzemelő csomópontot is leállították, nehogy hülyeségeket írjanak ki a táblák. A tesztüzem kedden kezdődik/folytatódik.

Ha valaki olvasóink közül kedden a Kolosy téren, a Lehel téren, az Újpest-városközpont megállóban vagy az Erzsébet körút megállóban jár, és bármit tapasztal, erre az e-mail címre, akár képpel, „Teszteljük együtt a Futárt!” jeligére.

Várhatóan kedden

A BKK Sajtóosztálya egy hétfő éjjel küldött levélben azt írta: a FUTÁR tesztje nem elhasalt, hanem – ahogy azt vasárnap a Facebookon is írták – a rendszer nyilvános tesztje zajlik. A tesztüzem lényege, hogy a hibák még azelőtt kiszűrjék, hogy a FUTÁR-t átvennék a vállalkozótól.” A teszt során az adatkapcsolat stabilitását és a forgalmi információk feldolgozását tesztelik valós forgalmi viszonyok között. Ez a tapasztalatok szerint „megbízhatóan működik”, de hogy a rendszermódosításoknál elkerülhetetlen téves adatok közlését elkerüljék, időnként lekapcsolják a kijelzőket.

Az első körben tíz csomópontban kapcsolták be a készülékeket. „A teszt során vasárnapról hétfőre virradó éjjel történt egy szoftverfrissítés, amely alapján a mai napon a vállalkozó javításokat végez, azért hogy a jövőben a most felmerült hibák ne ismétlődjenek meg.” A levél szerint a rendszer kedden várhatóan már rendben fog működni.