Tarlós szmogriadót rendelt el

2014.01.05. 06:56

Miután a kisméretű szálló por átlageredménye szombaton Budapest öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, valamint vasárnap sem várható javulás, így Tarlós István elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Ennek a légszennyezettségi szintnek a rövid idejű hatása különösen a gyerekekre, idősekre, dohányosokra, légúti és keringési betegségben szenvedőkre jelenthet veszélyt.

A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

A szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A Főpolgármesteri Hivatal azt javasolja, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók jobb, ha kerülik ezekben a napokban a forgalmasabb utakat, nem mennek ki a levegőre, nem szellőztetnek.

Máshol sem jobb a helyzet

Vasárnap négy város levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). Az OKI térképe alapján ugyan sehol sem veszélyes mértékű a légszennyezettség, de Budapesten, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Pécsett viszont javult a helyzet, ott már csak „kifogásolt” minősítésű a levegő.

Ugyancsak a kifogásolt szintet jelentő zöld színnel jelölték Dunaújvárost, Kazincbarcikát, Oszlárt, Nyíregyházát, Esztergomot és Székesfehérvárt. A többi helyen elfogadhatónak minősítette a levegőt az OKI – írta az MTI.