Szilvia
5 °C
16 °C

4-es metró: P+R helyett fizetős parkolás

2014.03.12. 11:13

A 4-es metró indulásával együtt megnövekedő forgalom miatt, de a helyiek érdekeinek védelmében, hamarosan Őrmezőn is fizetni kell a parkolásért. Az ott élő autótulajdonosok azonban lakásonként kettő kocsira kapnak mentességet. A város egyéb részeiből, illetve az agglomerációból érkezők nem élhetnek a helyiek jogaival, így nekik parkolócédulát kell majd váltaniuk, áll az újbudai önkormányzat honlapján. Felkészül: Kelenföld.

Őrmező teljes területét fizetős parkolási övezetté alakítják Újbuda Önkormányzatának kezdeményezésére. A hivatal azért döntött így, hogy a 4-es metró elindulása után az agglomerációból érkező és a metróra átszálló autósok ne foglalják el a lakótelep parkolóhelyeit. Az önkormányzat az intézkedéssel a helyben lakókat szeretné megvédeni. Büki László, a XI. kerület városüzemeltetési igazgatója szerint félő, hogy a metróindulás után P+R parkolóvá alakulnának a városrész parkolói. 

Az autópályák felől érkezők feltehetően reggel 7-8 óra körül tennék le járműveiket a lakótelepen, és akár este 6 óráig is ott állomásoztatnák azokat. 

- mondta Büki.

Mivel Őrmező parkolási telítettsége már most is 77 százalékos, az ingázók beengedése valószínűsíthetően kiszorítaná a helyieket. Hogy ezt elkerüljék, a kerület már tavaly megkezdte Őrmező és Kelenföld parkoló övezetbe vonásának előkészítését. A tervek mindkét területre elkészültek, Őrmező esetében pedig a BKK már jóvá is hagyta azt. Az engedélyezett terv áprilisban kerül a főváros közgyűlése elé, ahol rendelet születhet az övezetbe vonásról. 

A várható közlekedési problémákon nem javít az sem, hogy a metróberuházás részeként a lakótelep körül megvalósuló P+R parkolók kialakítása késik, ráadásul ezeknek valószínűleg nem is lesz elég a kapacitása – tájékoztatta az önkormányzat honlapját az igazgató. A helyiek lakásonként két autó után kapnak ingyenes parkolási engedélyt, így továbbra is térítésmentességet élveznek majd a környéken. Őrmező után a második ütemben Kelenföld kerülhet bevonásra a fizetőövezetbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?