Fairtás az Iskola utcai óvoda udvarán

2014.04.24. 10:14

Nagycsütörtökön elkezdődött az óvodaszünet, és másnap nekiálltak kivágni az óriási, lombfakadásban lévő fákat a Vízivárosi Óvoda kertjének déli oldalán.

– írja V. Naszály Márta I. kerületi önkormányzati képviselő a blogjában.

Fakivágás az ovikertben

A képviselőnő hamar megtudta az önkormányzat cégétől, hogy

azért vágják ki az óvodában és a Szilágyi gimnáziumban a fákat, hogy helyet csináljanak a kormányhivataltól kapott faiskolai fáknak, amelyeket a Kossuth téren (amúgy jogszabályellenesen) kivágott állomány helyett jóvátételi fapótlásként kell elültetni. Értik, ugye? Azért vágunk ki fákat, hogy a kivágott fák helyett elültetendő fáknak legyen helye.

A budavári önkormányzat szerint azonban az Iskola utca 44. szám alatti óvoda és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium udvarán álló fák betegek és ezért balesetveszélyesek voltak, ezért kellett ritkítani és kivágni őket.

Az óvodában a kertészeti szakvélemény alapján hat fát kellett kivágni, valamennyi beteg, pusztuló fa volt. Közepük üreges volt, farágó bogarak pusztították őket, így balesetveszélyesek voltak. A szakemberek elvégezték a faágak ritkítását is, ugyanakkor figyelemmel voltak arra, hogy az árnyékot biztosítsák a gyermekek számára. 

– írta a kerület szóvivője lapunknak.

A gimnázium udvarán – a másik kertészeti szakvélemény alapján – 6 fát vágtak ki, 3 esetben visszanyírták a fákat, illetve itt is megtörtént az ágak ritkítása. Azért a tavaszi szünetre időzítették a vágást, hogy a szeles időjárás miatt nehogy baleset történjen. 

És a Kossuth tér?

A kivágott fákat az önkormányzat pótolja, többször iskolázott fákat ültetnek ki az óvoda és a gimnázium udvarára – kaptuk a választ. Lehetőségként felmerült, hogy a fák egy részét a kormányhivatal által biztosított növényekből pótolják, de erről egyelőre még nem született döntés.