Útjára indul az első új Rába-Volvo busz

2014.04.25. 15:51
Szombaton 15 busszal megkezdi az agglomerációs tömegközlekedési szolgáltatást a Volánbusz Pécel és az Örs vezér tere között. A nyár végéig további 135 busz áll forgalomba 10 agglomerációs község és Budapest között a Volánbusz és a BKK közötti szerződés szerint. A bökkenő csak annyi, hogy a Volánbusz előbb vett 167 buszt, mint hogy megnyerte volna a szolgáltatást, és tudta volna, hogy milyen buszok kellenek majd.

Utólagosan módosította a 167 busz vásárlásáról szóló szerződését a Volánbusz, mert azok nem feleltek meg a BKK által támasztott feltételeknek. A szerződés módosítása (innen letölthető) értékelési szempont szerinti szerződési feltételeket is érint, ami aggályos lehet a 11 milliárdos buszbeszerzési tender szempontjából. Utólagosan módosult az ár, az ülések száma, az utasfolyosó szélessége, a saját tömeg, több új elem (antigraffitis ajtók, ablakok, beltéri monitorok, rámpa az ajtónál, nyitógombok, visszajelzők, e-ticketre is alkalmas elektromos rendszer, GPS-antennák, Streamax kamerarendszer) került be. 

20140425 105337
Fotó: INDEX / Index

A módosításra azért volt szükség Egész Emil, a Volánbusz, általános vezérigazgató-helyettese szerint, mert meg kellett felelni a BKK-tendernek. A buszok ugyanis akkor már megvoltak, amikor a Volánbusz elindult a BKK agglomerációs járatok üzemeltetésére kiírt pályázaton – vagyis nagyon biztosak voltak a sikerben.

A BKK azonban számos olyan feltételt támasztott, aminek a Volánbusz által vásárolt 61 Rába-Volvo, 106 MAN busz nem felelt meg. Egész Emil szerint nem aggályos az utólagos szerződésmódosítás, mert a jogszabály lehetőséget biztosít ötszázaléknyi műszaki tartalomváltoztatásra.

A Volánbusz azért is szaladhatott előre a buszvásárlással, mert sokáig úgy volt, hogy az agglomerációs vonalak átkerülnek a BKK kezéből hozzájuk. A főváros és a fejlesztési minisztérium hosszú vita után tavaly végül arra az alkura jutott, hogy a BKK maradhat üzemeltető, de a Volánbusz biztosítja a buszokat alvállalkozásban.

Pénteken sajtótájékoztatón jelentették be Pécelen, hogy szombaton elindul az első volánbuszos Rába-Volvo Pécel és az Örs vezér tere között a 169-es vonalán. Az alvállalkozásba adott járaton az utasok semmi változást nem látnak majd, marad a menetrend, a tarifa, a világoskék szín, csak a buszok lesznek vadonatújak.

20140425 105309
Fotó: INDEX / Index

Az új Rába-Volvo ráadásul hazai hozzáadott értéket is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a tiszta Volvo gyártású buszokért cserébe a Rába főként teherautó-futóműveket szállít a svédeknek. A bemutatóbuszon azonban mégis sikerült magyar terméket találni: a tájékoztatómonitort a konzolra rögzítő csavar nagy valószínűséggel magyar gyártmány.

Somodi László, a BKK vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, hogy a BKK-nak az alvállalkozói konstrukcióban körülbelül 10-15 százalékkal többe kerül az agglomerációs vonalak üzemeltetése, mint korábban, de ez az ára az új buszoknak. Hozzátette, a szerződés fontos eleme, hogy a Volánbusz továbbfoglalkoztatja a BKV-sofőröket a vonalon.

20140425 111733
Fotó: INDEX / Index