Ivó, Milán
EUR 383,83 Ft
USD 365,81 Ft
6 °C
26 °C

A főváros szavazott: kell az olimpia

IMG 4136
2015.06.23. 09:22 Módosítva: 2015.06.23. 09:44
A Magyar Olimpiai Bizottság döntése után a fővárosnak is rá kellett bólintania a 2024-es magyar olimpiai pályázatra. Tarlós István már elkötelezte magát. A közgyűlés többsége is megszavazta az olimpia megrendezését.

A fővárosi önkormányzat arról döntött keddi ülésén, hogy támogatja a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai játékok pályázatát, és a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közös pályázati szándéknyilatkozatot nyújt be az esemény megrendezésére.

  • Éppen kedd reggel jelentették  be, hogy elkészült egy megvalósíthatósági tanulmány a magyar olimpiára. Az anyagot még nem publikálták, de néhány részlet már kiderült. Ezekről ebben a cikkünkben olvashat.

Az ellenzéki pártok vezetői gyors sajtótájékoztatót tartottak a közgyűlés megkezdése előtt, amelyen kiderült, hogy az MSZP és a Jobbik fenntartásokkal ugyan, de támogatja az olimpia megrendezését, míg az LMP a főváros jelenlegi gazdasági helyzetében inkább vágyálomnak tartja azt.

A döntés előtt Borkai Zsolt, a MOB elnöke, valamint Fürjes Balázs kormánybiztos beszélt az olimpia megrendezése mellett. Az ülésen olimpiai bajnokok és élsportolók (például Darnyi Tamás, Nagy Tímea, Polgár Judit, Magyar Zoltán, Kárpáti György) jelezték jelenlétükkel az esemény súlyát.

Borkai Zsolt MOB-elnök felszólalásában kiemelte, hogy az Agenda 2020 program deklarálásával vége a drága olimpiáknak, lehetőséget kapnak olyan városok is, amik enélkül nem pályázhatnának. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a központi város vezérletével csatlakozhatnak vidéki városok is egyfajta nemzeti olimpia megrendezésére. Végül leszögezte:  Magyarország megérett arra, hogy kinyilvánítsa szándékát az olimpia megrendezésére, de ahhoz, hogy tovább tudjon haladni az ügy, Budapest támogatása szükséges.

Fürjes Balázs kormánybiztos szerint az olimpia jó lehetőség Magyarországnak. A nemrég elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint az államháztartás esetleges olimpiához kapcsolódó nemzetgazdasági többletjövedelme 2015 és 30 között 1100 milliárd forintra becsülhető, ami több az olimpiához szükséges nettó államháztartási befektetés (750 milliárd Ft) összegénél. Ráadásul Fürjes szerint az államháztartási, lakossági és vállalati bevételek megháromszorozzák ezt a bevételt.

Az olimpiarendezés finanszírozása viszont a kormánybiztos szerint évente átlagosan csak a nemzeti költségvetés fél százalékát tenné ki. Fürjes szerint kockázatot jelenthet, hogy megmaradnak-e a megrendezés évéig a stabil külső és belső gazdasági körülmények, de ha ebben nem bíznánk, akkor semmilyen hosszú távú programba nem kezdhetnénk bele.

Említette még a csúszás és a költségnövekedés kockázatát, amit azzal lehet kivédeni, ha időben kezdik el a beruházást, valamint felhívta a figyelmet az ilyen építkezéseknél általánosan megjelenő korrupcióra. Ez utóbbi megfelelő szabályokkal, intézkedésekkel, szigorú ellenőrzéssel, átlátható gazdálkodással előzhető meg a kormánybiztos elmondása szerint. Végül Fürjes közölte, nagy szükség van a politikai együttműködésre, amit kifejezetten vizsgálnak, hiszen 9 év alatt fordulhat a kocka, és az ellenzék lehet a vezető erő. Az érintett városok erős megrendezési szándékát közvélemény-kutatással szondázzák majd.

Tarlós István végszavában elmondta: vannak pillantok, amikor egy nemzetnek meg kell mutatni, hogy képes összefogni. Hozzátette: korábban ő is szkeptikus volt, de az Agenda 2020 program megteremtette az olimpiarendezés lehetőségét kisebb országok és városok számára is.

Egy olimpia megrendezése felgyorsítja a fővárosi fejlesztéseket. Budapest csak nyertes lehet, mert a fejlesztések itt maradnak. A főpolgármester közölte: az olimpia turisztikai szempontból is nagyot lendíthet Budapest már amúgy is jó megítélésén. Végül hozzátette: a magyar sportolók is megérdemlik, hogy Budapesten legyen az olimpia. 

A beszédek végén a fővárosi közgyűlés 25 igen, 1 tartózkodás (Gy. Németh Erzsébet, DK), és 1 ellenszavazattal (Csárdi Antal, LMP) megszavazta, hogy támogatja a 2024-es budapesti olimpia megrendezését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek