Habony közvetített Orbán és Tarlós között

2016.01.14. 15:44 Módosítva: 2016.01.14. 15:58

Örülök neki, hogy Orbán Viktor így alakította a dolgokat

– kommentálta lapunk kérdésére Tarlós István azt a Kormányinfón elhangzott bejelentést, hogy átveszi a kormány az agglomerációs közlekedéssel járó terheket a Volán és a MÁV segítségével. A főpolgármester szerint megvan a megegyezés, a részleteket Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel hamarosan megtárgyalják.

Lapunk értesülését, miszerint Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó közvetített az ügyben, Tarlós István nem cáfolta. Közölte, hogy Habony valóban pozitív, jószolgálati szerepet töltött be, amit köszön neki. Tarlós szerint a felek megfeszültek a vitában, és bár nem akart háborút, de nem engedett volna.

A mai az első eset, amikor egy fontos fideszes politikus elismeri, hogy az átláthatatlan jövedelmi viszonyai ellenére extravagáns életmódjával és pénzköltési szokásaival eddig is nagy feltűnést keltő Habony Árpád operatív politikai szerepet kapott. Áprilisban például Orbán Viktor az Index kérdésére a sajtó által keltett "feszkónak" nevezte a Habony politikai szerepére vonatkozó állításokat, melyekkel nem tud mit kezdeni. 

Mint arról beszámoltunk, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy megegyezés született. A megegyezés lényege abban áll, hogy a kormány elfogadja Tarlós István észrevételét, ami szerint csak azt kell a fővárosnak finanszíroznia, ami a feladata. Az illetékes minisztereknek a jövő szerdán tájékoztatniuk kell a kormányt, hogy az agglomerációs közlekedés mennyibe fog kerülni. Lázár szerint sértettség nincs, a kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, a kormány Budapest legnagyobb támogatója és legnagyobb fejlesztője.

Lázár a kormányinfón nem adott éles választ Tarlósnak arra a  tegnapi interjúnkban megjelent mondatára , miszerint szégyellheti magát, aki így bánik a szövetségesével. Lázár arról beszélt válaszul, hogy Tarlós harcosan szokta védeni a fővárost, és azt mondta: nem érzékeli azt, hogy bármelyik kormánytag vagy fideszes politikus üzengetett volna az ügyben.