Nyárra elkészül az első két felújított metrókocsi

2016.02.19. 13:24

Március 15-től több autót lehet majd kitiltani a forgalomból a szmogriadó riasztási fokozata esetén – fogalmazott Tarlós István budapesti főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. A legszennyezőbb gépjárművek kategóriáját kibővítették, az autók egyharmada lesz kitiltható.

kipufogó füst

A főváros ez évi költségvetéséről azt mondta, „az adott körülmények között végrehajtható”. Kiemelte, hogy több mint 10 milliárd forintot fordít a költségvetés 15 kerületben útfelújításra, több mint 70 fontos közlekedési útvonalat fognak felújítani év végéig, ígérte.

Habony, tányércsörgés, hármas metró

Újra felmerült, Habony Árpád milyen minőségében jött be beszélgetni az agglomerációs járatok kérdéséről a Városházára. Tarlós azt mondta, sosem tagadta le, hogy Habony ott járt, de a további kérdéseket szenilis csapongásnak nevezte. „Habony Árpád-i minőségében járt itt” – ismételte többször. „Előfordul, hogy néha beszélünk, az ördög vigye el” – magyarázta, kikérve magának, hogy magyarázkodnia kelljen. Tarlós kiemelte, sosem állította, hogy a miniszterelnök küldte Habonyt, akivel, mint mondta, egy dologban hasonlítanak egymásra: egyikük sem párttag a Fideszben. Magánbeszélgetést folytattak, nem közügy, miről – mondta, egyszer azt is kifejtve, hogy jószolgálati küldetést hajtott létre, de ennek részleteire nem tért ki.

Sok-sok egyetértés mellett budapesti ügyekben még lehet egy kis családon belüli tányércsörgés a kormánnyal, mondta. Az elővárosi közlekedést illetően korrektnek nevezte a megállapodást a kormánnyal. Nem lesz semmilyen zűrzavar, mondta: az utazóközönség nem fog semmi érezni ebből az átadás-átvételből.

A hármas metró felújításáról kifejtette, 2019. szeptember 30. az infrastrukturális felújításának végső határideje. Az új szerelvények az új alagútban már 2019 nyarán futhatnak, a befejező munkákat már nem fogják az utazók érzékelni. A szerelvények ettől még hamarabb kész lesznek, az első kettő felújított szerelvény ez év nyarán érkezhet meg. Emlékeztetett: soha nem állította, hogy a vizes vb-re elkészülne a hármas metró, soha nem is volt ilyen célkitűzés. Kérdésre válaszolva elmondta: igaz, hogy nem minden állomáson lesznek liftek („Valami rosszat mindenben lehet találni. Igazuk volt Demszkyéknek, nem kell csinálni semmit, abból csak a baj van” – fogalmazott). Az ütemezésről azt árulta el, nem mer véglegeset mondani, már csak azért sem, mert a felújítás egy része érinti a vizes világbajnokságot.

Vizes vb, fonódó, BÖSZ

A vizes világbajnokságról azt mondta: a Margitsziget csatornázása a legnagyobb tétel a beruházások közül. A beruházások nagy része az esetlegesen elnyert olimpia során is használható lesz, a sporteseményeken túl is megmaradnak a közművek, utak, kollégiumnak, bérlakásoknak lehet majd használni az épületeket – szögezte le. Kifejtette, hogy óvatosan kezeli az olimpiát, de szerinte alapvetően megváltoztatta a NOB az olimpiarendezés feltételeit, így sokkal fenntarthatóbb, mint korábban.

Kérdésre válaszolva a fonódó villamosról azt mondta: nem tudja negatív színben látni a fonódó villamost, ami szerinte alapvetően jó. Emlékeztetett: a vonalat még nem adták át, csak lehetővé tették, hogy az utasok használják, mielőtt teljesen elkészülne.

Kiemelte még, hogy a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével (BÖSZ) kezdeményezik, hogy az építési törvény liberalizációját szigorítsák vissza, megadva az önkormányzatoknak a kellő kontrollt a települések épített környezetének összképe felett. Az állami tisztviselői kar kapcsán pedig azt kérik, ne csak a területi államigazgatásban, hanem az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselőket, közalkalmazottakat is foglalja magába.