Tarlós: Ha lesz népszavazás, vagy ha lesz elég aláírás, lehet, hogy vissza kell vonni az olimpiai pályázatot

2017.02.17. 11:20

Ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik elég aláírás, akkor személy szerint elgondolkodik, nem kéne-e visszavonni a pályázatot, jelentette ki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Hozzátette, hogy a most népszavazást követelőknek korábban kellett volna megkezdeniük az aláírásgyűjtést. 

De Tarlós szerint fel se merült, hogy akik ma népszavazást akarnak, azok korábban is akartak volna referendumot. Néhány éve az országos politika mellszélességgel állt az olimpia mellett, de most az ellenzék kihátrált valamiért. Ez a főpolgármester szerint árulás az ellenzéki pártok részéről.

A grundokon anno ilyet nem lehetett megtenni, aki ezzel próbálkozott, elvették az uzsonnáját, és repült a sapkája a fa tetejére.

– tette hozzá.

D MTZ20160122015
Fotó: Máthé Zoltán

A főpolgármester felidézte, hogy az előző városvezetés idején, 2004-ben egy értekezletet hívott össze Demszky Gábor főpolgármester, amin a kerületi vezetőkkel együtt ezerrel támogatták az olimpiát, sőt támogató levelet küldtek a kormánynak.

Horváth Csaba: Tarlós hazudik

Horváth Csaba szerint "Tarlós István hazudik", amikor azt állítja, az ellenzéki politikusok többsége "kihátrált" a 2024-es olimpia magyarországi megrendezése mögül. Az MSZP-s fővárosi képviselő erről kérdésre pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, a korábban a főpolgármester által elmondottakra reagálva. Horváth Csaba hangsúlyozta: jegyzőkönyv tanúskodik arról, hogy bár az olimpia elvi támogatását felvállalta az ellenzék, "kérdőjelként" vetette fel egyebek mellett az egészségügy és a szociális ellátórendszer helyzetét.

Tarlós István azon kijelentésére, hogy kellő számú, népszavazásra irányuló aláírás összegyűlése esetén "erősen el fog gondolkodni", nem kellene-e visszavonni a pályázatot, a szocialista politikus úgy reagált: gyáva, de hatásos lépés lenne a visszakozás. A főpolgármester nyíltan beismerte, hogy ráébredt a problémákra, és nem mer szembenézni a budapestiek véleményével - vélekedett Horváth Csaba, aki a vasárnapi boltzár ügyében kialakult helyzethez hasonlította a jelenlegit.

Azzal kapcsolatban, hogy ő maga is kritikus hangot ütött meg régebben az olimpiával kapcsolatban, Tarlós elmondta: az még 2014, azaz az Agenda 2020, a takarékos olimpia elvének megjelenése előtt volt. Azután megváltozott a véleménye, és onnantól megrendezhetőnek tartja a budapesti olimpiát.

A főpolgármester egyértelműsítő kérdésünkre válaszolva közölte: „Abban az esetben, ha hivatalosan és bőven meglesznek az aláírások, és súlyosan elgondolkozott a dolgon, akkor javasolni fogja a fővárosi közgyűlésnek, hogy döntsön a benyújtott olimpiai pályázat visszavonásáról. Akár.”

Tarlós közölte: továbbra is fenntartja, hogy számos fővárosi fejlesztés előrébb kerülne, sőt lenne olyan is, ami egyébként nem. 

Máshogy fogalmazva: kevesebb pénzt lehetne elvinni vidékre, mondta.

A főpolgármester azonban leszögezte, hogy nem fogja a népet se becsapni, se kijátszani, nem fog lassítani folyamatokat, nem várja ki a végső határidőt. Ha ilyet tapasztalna, meg fog szólalni, ugyanis teljesen elzárkózik attól, hogy a népakaratot kijátsszák.

OLAF, kukássztrájk, elektromos taxik

Az OLAF-jelentésről szólva Tarlós kijelentette: ezzel kapcsolatban nem tömegtájékoztatás, hanem tömegmanipuláció folyik, sokszor rossz számokkal. Hozzátette: azt veszi észre, a kutyát sem érdekli, mi van a jelentésben, de kialakult egy kommunikációs küzdelem körülötte. (Akit olvasóink közül érdekelne a hosszú jelentés, ide kattintva végigböngészheti.)

A belengetett szemetessztrájkkal kapcsolatban Tarlós fontosnak tartotta megjegyezni, hogy évek alatt nyereségessé tették az FKF-et, ám ennek tavalytól vége, a díjbeszedés a központi, állami hulladékholdinghoz került. Ezért 2016-ban 1,6 milliárd forintot kellett befizetnie a cégnek, 2017-ben pedig 4 milliárdot. Ezért nincs lehetősége a követelt 36,5 százalékos béremelésre, legfeljebb a tizedére.

A főpolgármester kijelentette, belátható időn belül nem fenyegeti a fővárosi taxikat az, hogy csak elektromos járművekkel lehet taxizni Budapesten. Ez nem időszerű, közölte, ilyen döntést a főváros egyelőre nem kíván hozni.  • Tippek
  • Árfolyam