Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

1,2 milliárdért tervezik meg a sínek elrakását a nem létező olimpiai falu útjából

2017.06.22. 21:55 Módosítva: 2019.05.07. 11:44

Újabb megkérdőjelezhető értelmű, de drága beruházás első kapavágásához érkeztünk el - írja az Mfor.hu. A Magyar Államvasutak Zrt. az uniós beszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint megkötötte a szerződést, így megindulhat a Budapest-Ferencváros-Kelebia vasútvonal áthelyezésének megtervezése.

Ez az a munka, amit az olimpiai pályázat miatt gondoltak ki, és az olimpia leszavazása után sem hajlandóak elengedni. A dokumentumban is még mindig úgy fogalmaznak, hogy a tervezésnek "Budapest hosszú távú városfejlesztési-, valamint az Olimpiai Pályázat fejlesztési terveivel" kell összhangban lennie. 

Az elképzelések szerint a Duna-parton állt volna az olimpiai falu, és azért kellett volna beljebb rakni a Határ út és a Lágymányosi híd között a Soroksári út mentén haladó vasútvonalat, hogy ezt kikerülje. Aztán a pályázattól való visszalépés után a kormány azt találta ki, hogy akkor olimpiai falu helyett legyen itt egy diákváros, és legyen továbbra is napirendi pont a sínáthelyezés. A projektet a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésébe illesztették bele, amit meg is dob majd 80 milliárd forinttal.

A sínátpakolás megtervezése nem lesz olcsó, a június 13-án megkötött szerződés szerint közel 1,2 milliárd forintot ér majd. A munkára egyetlen csapat pályázott, a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt. és az Utiber Közúti Beruházó Kft., nekik pontosan 1,19 milliárd forintért kell összehoziuk

  • egy döntés előkészítő tanulmányt,
  • egy megvalósíthatósági tanulmányt,
  • egy környezetvédelmi engedélyezési tervdokumentációt, és meg kell szerezniük a környezetvédelmi engedélyt,
  • egy komplex engedélyezési tervdokumentációt, és meg kell szerezniük a létesítési- és építési engedélyeket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek