Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs áttörés a római-parti gát ügyében

01
2017.09.27. 10:34
Továbbra is az eredeti római-parti gátnyomvonalat támogatják, nem fogadják el az alternatív javaslatokat, népszavazásról pedig nem döntöttek a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. Eldőlt viszont, hogy értékesítési pályázatot írnak ki a Bálna épületére.

A római-parti mobilgátról szóló előterjesztés tárgyalásának elején, közvetlenül Horváth Csaba szocialista képviselő hozzászólása után Tarlós István főpolgármester bocsánatot kért a közgyűlés tagjaitól, majd elhagyta a termet. Mint mondta:

kimegy egy anyagért, amire azt hitte, nem lesz szükség, de mégis szükség lesz.

Horváth Csaba előzőleg arról beszélt, hogy szükség lenne meghallgatni az ottlakókat is a mobilgát ügyében, nem csak Garancsi István kormányközeli nagyvállalkozó érdekeit képviselni (akinek az érdekeltségében ingatlanfejlesztés lesz a parton).

A rendkívüli szünet után a főpolgármester visszajött a titokzatos anyaggal, és folytatódott az ülés. Bús Balázs óbudai polgármester felvezette azt a javaslatát, hogy ne a part mentén legyen a védmű a Római-parton, ahogy a főváros eddig tervezte, de ne is a Nánási út - Királyok útja vonalában, ahogy azt a civilek és zöldek szeretnék, hanem ugyan a parton, de feljebb, a kerítések vonalában. Ez szerinte két szempontból is jó lenne: biztonságosabb lenne egy jeges ár esetén, valamint a part természetközeli állapota is megmaradna. A Római-parti gát ügyéről mindent megtalál Akták rovatunkban.

Karácsony Gergely PM-es képviselő Orbán Viktort idézte, aki szerint aki ártérre építkezik, az maga felelős a vagyonáért. Azt javasolta, hogy az árvízvédelmi fővonal legyen a Nánási úton, mert ott olcsóbb és biztonságosabb, de legyen egy másodvédvonal, hogy az üdülőkörzetben élők se maradjanak védelem nélkül.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közölte, nem tönkretenni akarják a Római-partot, hanem felújítani - azzal együtt, hogy a mobilgátat is kiépítik.

Tarlós István azzal kezdte végszavát: sem Bús Balázs óbudai polgármesternek, sem neki senkije sem él az állítólagos hullámtéren, amit a mobilgát megvédene. Ő személy szerint semmi egyebet nem akar, csak egy árvízi problémát megoldani.

A behozott titokzatos papírokról kiderült: egy 2009-es közgyűlési jegyzőkönyv szavazási listája, amin azoknak a képviselőknek a neve szerepel, akik megszavazták a partélen építendő (tehát a mostani nyomvonallal azonos) mobilgát építését. Közöttük Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet mostani MSZP-s és DK-s képviselők nevével, akik most nem értenek egyet a part menti nyomvonallal.

Gy. Németh Erzsébet erre azt válaszolta, hogy a mostani nem az a gát, amiről korábban szó volt. Akkor egy kisebb, olcsóbb, 4,5 milliárd forintos nyári gát építését támogatták a part mentén, és a terv a Nánási úti fővonal megerősítését is tartalmazta.

Tarlós közölte még: nem a tiltakozókra haragszik, mert őket megvezették. Hozzátette: 

Van olyan rokonom, akit annyira meghülyítetek, hogy ellenem beszél.

Ennek pedig az az oka a főpolgármester szerint, hogy csak egy részét tudta a tényeknek.

A hosszúra nyúlt főpolgármesteri beszéd után három pontban szavaztak a képviselők:

  • fenntartják az eddigi terveket;
  • nem fogadják el az alternatív nyomvonalra készült tanulmányt;
  • felkérik a tervezőt, hogy vizsgálja meg az óbudai javaslatot, miszerint húzódjon a gát nyomvonala a parton, de feljebb, a kerítések vonalában.

Mindhárom javaslatot elfogadták, igaz, kizárólag a közgyűlés fideszes képviselőinek igen szavazataival, az ellenzék a nem gombot nyomta meg, vagy tartózkodott. Nem került szóba a gátról tartandó népszavazás ügye, mert a testület megvárja az ügyben a Kúria döntését.

Dobra verik a Bálnát

Értékesítési pályázatot írnak ki a Duna-parti Bálna épületére, döntött a fővárosi közgyűlés. A kiírásban 11 milliárd forintos minimálárat határoztak meg.

Az ellenzék részéről a Jobbik nem támogatja az épület eladását, többek közért azért, mert attól tartanak, hogy a főváros a bevételben találja meg a 3-as metró hiányzó finanszírozását.

A szocialisták szerint pedig egyenesen hűtlen kezelés az ingatlan értékesítése. Mint elmondták, hiányolják a pénzügyi kimutatást, hogyan jött ki a 11 milliárdos minimálár, és hogy a főváros eddigi költései hogyan aránylanak ehhez az összeghez.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes válaszként közölte, hogy a fővárosi önkormányzat nagyjából 4,5 milliárd forintot költött eddig a Bálnára. Hozzátette, hogy az értékesítési pályázat kiírásának egyelőre az a célja, hogy a főváros fel tudja mérni, milyen az érdeklődés az ingatlan iránt, azaz egyelőre csak „megtesztelik a piacot”.