Kihúzta a szőnyeget a római-parti népszavazás alól a főváros

DMOHA20170927002
2017.10.18. 08:48

Visszavonta a fővárosi közgyűlés egy korábbi határozatát a római-parti mobilgát építéséről, így okafogyottá válik az erről szóló népszavazás. Az ellenzék szerint a főváros a határozattal csak kicselezte a népakaratot, hogy megakadályozza a referendumot, aminek a kiírásáért már az első napon tízezren írták alá az íveket.

A szerda reggeli közgyűlési vitában Bús Balázs III. kerületi polgármester elmondta, hogy az óbudaiak 59 százaléka szerint a Duna-parton kell védekezni a kerítések vonalában, azaz a 70 hektáros árterületen (a hullámtérben) élőket is meg kell védeni, de úgy, hogy a parton a természetközeli állapot megmaradjon.

A jobbikos Tokody Marcell kettétépte a határozati javaslatot, mert mint mondta, azt a közgyűlés kezdete után néhány perccel osztották ki a képviselőknek, hogy döntsenek róla, ez pedig a demokrácia megcsúfolása. 

Tarlós István főpolgármester hozzászólása szerint a határozat a korábbi döntés visszavonásáról szól, ezt akarták a római-partiak.

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint viszont a meghátrálásról szólt a határozat, pont ugyanúgy, mint korábban az olimpia és a boltbezárás visszavonása kapcsán tette a Fidesz. Változás azonban szerinte nem történik, a javaslat kapott egy új számot, és a tervek szerint továbbra is a parton építik fel a monstrumot.

Most akkor hol lesz a gát?

A gát pontos nyomvonaláról a most elfogadott határozat szerint később döntenek, a Bús Balázs-féle javaslatot figyelembe véve. Eddig három nyomvonalváltozat merült fel.

  1. Az első szerint a part mentén, a Duna vonalától kissé beljebb, feltöltéssel haladjon a gát. Ezt a változatot most tulajdonképpen visszavonták, de a határozat szerint később nincs kizárva, hogy mégis ez marad. Ez ellen tiltakozott több civil szervezet, igaz, van olyan egyesület is, ami támogatja.
  2. A második a Bús Balázs-féle javaslat, ami szerint még mindig a parton, de az első verzióhoz képest még beljebb, a kerítések vonalában épüljön a gát. Ezt sem támogatja civilek túlnyomó része. A friss határozat ezt a verziót sem zárja ki, mint későbbi lehetséges nyomvonalat.
  3. A harmadik verzió szerint a Nánási út – Királyok útja vonalában haladjon a gát, még legalább 200 méterrel beljebb. Ezt támogatják a zöldek és a civilek nagy része. Nem támogatja viszont a főváros és a kerület, mert akkor a part és a gát közötti 200 méter széles sávon több tucat család válna védtelenné árvízkor. Ezt a változatot kizárja a most elfogadott határozat.

Apró győzelmet arattunk, de a nyomvonal kérdése nem dőlt el, sőt bizonytalanabbá vált

– reagáltak a döntésre a Római-partért küzdő civil csoportok. Továbbra is azt szeretnék, hogy:

  1. Készüljön minden felmerült árvízvédelmi nyomvonal-változatról azonos mélységű és komplex vizsgálat és terv.
  2. Történjen meg ezek összehasonlítása műszaki, árvízvédelmi, vízügyi, környezeti, településrendezési, társadalmi, jogi és pénzügyi szempontból transzparens módon és az adott terület szakértőinek bevonásával.
  3. Legyen nyilvános szakmai vita a nyomvonal-változatokról az egyes változatok mellett érvelő szakértőkkel.
  4. A fővárosi közgyűlés addig állítson le minden engedélyezési eljárást és a partot érintő munkálatot, a kerület pedig tartsa fenn a hullámtérben az építési moratóriumot és ne adjon tulajdonosi hozzájárulást a jelenlegi tervekhez.
  5. A fővárosi közgyűlés a három fő változat kidolgozása, összehasonlítása, szakmai és társadalmi vitája, az árvízi kockázatelemzés és a hullámtérre kidolgozott fejlesztési jövőkép alapján döntsön a legjobb változatról. 
  6. Az évtizedek óta potenciális árvízi veszélyben élő csillaghegyi lakók érdekében pedig soron kívül kezdjék meg a római-parti árvízi beruházástól függetlenül az Aranyhegyi-patak mentén az árvízvédelmi mű kiépítését.

Hétfőn elkezdődött a római-parti népszavazás aláírásgyűjtése, amelyben a kezdeményező Együtt és Párbeszéd pártok mellett a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom és a Momentum is részt vesz. A pártok együtt kezdték meg a fővárosi népszavazáshoz szükséges szignók összegyűjtését. Már az első napon tízezer aláírás gyűlt össze.

Mint arról beszámoltunk, múlt hét kedden a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését, és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést, ami így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?

A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként. A népszavazáson kezdeményezésük szerint a budapestiek vehetnének részt, és az országgyűlési választásokkal egy időben kerülhetne rá sor.

(Borítókép: Tarlós István főpolgármester a római-parti védmű megépítése ellen demonstrálók sorfala mellet érkezik a Fõvárosi Önkormányzat Közgyûlésére a Városháza dísztermébe 2017. szeptember 27-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI)