Tarlós: Nincs remény teljes konszenzusra a védmű ügyében

2017.12.14. 09:27

A kormánypárti Magyar Hírlap kétoldalas interjút közölt Tarlós István főpolgármesterrel, amiben többek közt elmondta, hét év alatt a kormány és a városvezetés együttműködve sokkal többet tett Budapestért, mint amennyit Demszkyék húsz éve alatt tettek összesen, hogy nem lát reményt teljes egyetértésre a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének ügyében, a levédett hullámtérben viszont megfontolandó a helyi adó ötlete, és hogy nem lett volna Karácsony Gergely helyében. 

A római-parti gát ügyében azt nyilatkozta: "hosszú évtizedekkel ezelőtt már világos volt, hogy a Csillaghegyi-öblözetet meg kell védeni. Érdekes módon akkor csend volt, senki nem reklamálta az ottani állapotokat, miközben a folyamatos ígérgetésen kívül nem történt semmi. Amikor pedig végre nekiálltunk rendbe tenni a problémát, beindult az ellengépezet, amelynek teljesen értelmezhetetlen a motivációja...A teljes konszenzust így nem is remélhetjük, mindig akad, aki nem lesz elégedett, viszont annak a lehetősége megvan, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk". Tarlós szerint az ő dilemmájuk kezdettől abban áll, hogy az 1914 óta beépülő hullámtérben szabad-e épített értékeket szándékosan védelem nélkül hagyni.

Tarlós szerint túl sok felesleges érzelem és indulat is jelen van már a vitában. "Sem én, sem a Fővárosi Közgyűlés nem szeretné, ha nem kalkulálható baj esetén minket okolna valaki azért, mert ötven éve nem történt semmi, vagy egyesek szerint erősen vitatott helyre épül egy védmű. Ezért döntöttünk úgy, hogy a konszenzusos szakaszokon megkezdjük az építkezést, a fennmaradó, parttal párhuzamos szakasz sorsáról pedig folyhat még a vita, immár egy megkérdőjelezhetetlen tudóscsoport részvételével...Sajnos viszont a mobilgát kérdése már politikai döntéssé alakult, ezzel nem lehet mit kezdeni, ennek meghozatala a mi felelősségünk. Ahogy a műszaki megfelelőség pedig a tervezőé és a kivitelezőé"- mondta. 

Nem ők akarták, hanem Demszkyék

Tarlós szerint a III. kerülettel nincs vita, Bús Balázs polgármester a napokban járt nála, azt mondta, a Nánási úti nyomvonalat a kerület is végig elutasította. "A közhiedelemmel ellentétben pedig a partélre nem mi akarunk védművet, hanem Demszkyék akartak. Döntésüket is ők indokolták azzal a határozatukban, hogy „így a hullámtér fejleszthető területté válna”. Mi ilyet sosem mondtunk, sőt épp az én javaslatomra változtatási tilalmat rendeltünk el. A levédett hullámtérben egyébként a jövőben megfontolható a helyi adó, ha valakik ily módon keresik az igazságot" - mondta. 

Karácsony konstruktív volt

A kérdező felvetette, hogy a Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék soraiból Karácsony Gergellyel, Zugló polgármesterével találja meg a leginkább a közös hangot, ezért megkérdezte, mit szól, hogy a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje lett. "Politikai értelemben Karácsony Gergellyel eddig sem tartoztunk egy alomba, feltehetőleg sosem fogunk. Kulturáltan és konstruktívan működött a fővárosban, ezt értékeltem. Az országos politikában való mozgását viszont nem tudom követni, és nem is igazán értem. Ez az ő dolga, de én biztosan nem lettem volna a helyében miniszterelnök-jelölt egy egyszázalékos pártban, most pedig váratlanul tandemben azzal az MSZP-vel, amelyik már a parlamenti küszöb határán van...Karácsony bizonytalankodásával és eddigi imázsát rongáló kifejezésmódjával esetleg egyenesen főpolgármester-jelölti esélyeit játssza el éppen, hiszen Zuglóban közben nem nagyon történik semmi" - mondta róla Tarlós.