Állami korrupciót emleget a BKK-vezér

2018.01.30. 12:53

Interjút adott a mélyen vallásos, hétgyermekes Dabóczi Kálmán a 777 nevű keresztény blognak, amiben érdekes megállapításokat tesz a keresztény értelmiség dilemmájáról az állami korrupcióval kapcsolatban:

...nehezebb ma keresztény értelmiséginek lenni, mint a rendszerváltás előtt. Akkor egyértelműbb állapotok voltak, most látunk egy alapvetően nagyon pozitív és jó értékrendű erőteret, viszont annak a mindennapos megnyilvánulásai és kísérőjelenségei mellett meg nem lehet elmenni szó nélkül. Ezt a kettősséget jelenleg sem lenyelni, sem pedig kiköpni nem tudja a keresztény értelmiség, de azt gondolom, hogy ez igaz az egész magyar értelmiségre is. Vagy démonizálja az egészet, és azokat az értékeket, eredményeket is megtagadja, amelyek objektíven nézve is pozitívak, vagy letagadja a valóságot, hogy ne kelljen szembesülni a problémákkal, például a korrupcióval. Szerintem a keresztény felelősség pont itt jön elő, hogy az ember merje az értékek melletti elkötelezettségét nyíltan vállalni. Egyrészről ki kell állni a hatalom által – hitem szerint helyesen – megfogalmazott értékek mellett, mint az életközpontúság, a családbarátiság, a hazafiság, mert ezeknek közösségépítő, megtartó erejük van. Másrészről viszont rá kell szorítani a mindenkori kormányzatot, hogy a hatalmát valóban a közjó érdekében használja és ne egy szűk csoport gazdasági érdekei mentén.

Az interjú folytatásában kiderül az is, hogy a Dabóczi család munkába-iskolába menet az ország és a főváros vezetőiért imádkozik:

Bevett szokás, hogy az autóban ilyenkor imádkozni szoktunk közösen. Az egyik imaszándék – amelyet a gyerekek mostanában már maguktól mondanak – a város és az ország vezetőiért szokott lenni, hogy a közjót szolgálják, ne a saját érdekeiket. 

Tarlós köszöni szépen

Megkerestük Tarlós István főpolgármestert, mit gondol beosztottja nyilatkozatáról. Mint Tarlós elmondta, nincs Dabóczy bőrében, hogy pontosan tudja, mire gondolt. A főpolgármester szerint a BKK vezetője - aki nem ellensége a kormánynak -, megfogalmaz olyan mondatokat, amit a mai világban célszerű meggondolni, mert félreérthető. 

Arra, hogy Dabóczi imádkozik érte, a főpolgármester azt mondta, hogy nagyon kedves, megköszöni, ha így van, de hozzátette: gyakorló hívőként nem tartja szokatlannak, hogy valaki az ország és város vezetőért mond fohászt, mert az manapság a vasárnapi misék részét képezi.  • Hírek
  • Hírek