Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Hat megállóban lesznek mozgólépcső-kabinok a 3-as metró vonalán

2018.02.13. 17:34

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elfogadhatónak tartja, hogy a hármas metró hat állomásán mozgólépcső-kabinokkal, avagy ferdepályás liftekkel biztosítsák a mozgáskorlátozott emberek önálló, biztonságos és méltóságteljes közlekedését - ez derült ki a MEOSZ közleményéből, amelyet a főváros képviselőivel tartott keddi egyeztetés után adott ki a szövetség. 

Ahogy arról már korábban írtunk, a fővárosi önkormányzat és a MEOSZ képviselői a múlt héten tárgyaltak a ferdepályás liftekről, mint lehetséges akadálymentesítési megoldásról azokon az állomásokon, ahol nem oldható meg, hogy egy sima lift vigye a metróhoz azokat, akik nem tudják használni a mozgólépcsőt. Nyugat-Európában már több városban is van ilyen, a mozgólépcső mellett haladó lift, például Helsinkiben, ahol így néz ki: 

A keddi egyeztetés szerint hat metrómegállónál– Kálvin tér, Corvin negyed, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Ferenciek tere, Klinikák - alakítanának ki ilyen felvonókat.  A megbeszélésen minden állomás esetében külön-külön megvizsgálták, hogy milyen a műszaki megoldások szükségesen egy ilyen lift kiépítéséhez.

Az M3-as projektigazgatóság képviselője  jelezte, hogy bekéri 7 gyártótól a ferdepályás liftek műszaki paramétereit, s következő alkalommal a MEOSZ bevonásával kiválasztják azokat, amelyeket a legmegfelelőbbnek találnak a mozgáskorlátozottak biztonságos közlekedése szempontjából. 

Az éppen felújítás alatt álló 3-as metró akadálymentesítésének lendülete akkor kapott erőre, amikor a Kúria úgy döntött, ki lehet írni a népszavazást róla.