Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Tarlósnak 5-10 feltétele van az újrainduláshoz

2018.05.18. 15:29
Tarlós István bejelentette, hogy összeírta, milyen feltételekkel vállalná, hogy jövőre újra induljon a főpolgármesteri posztért. A személyi kérdések nélküli 5-10 pontos listát ismeri Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely kancelláraminiszter, hamarosan hárman együtt foglalnak állást ezekben a kérdésekben.

Nem mondom meg.

– válaszolta Tarlós István főpolgármester Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Fürjes Balázs, budapesti városfejlesztési államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy jövőre újra indul-e a posztért. Mint mondta, az ügyben tárgyal még Orbán Viktorral és Gulyás Gergellyel.

Azt se mondom meg.

– válaszolta Tarlós a tárgyalások befejezési időpontját firtató kérdésre. Ha eljön az idő, hárman közösen fogják tudatni a döntést.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely közölte: a pénteken a kormány elé kerülő statútum szerint a következő időszakban a kormány szorosan együttműködik a főpolgármesterrel.

Összefüggő fejlesztési koncepciót készítenek közösen a fővárossal a következő 10 évre, aminek felelőse a kormány részéről Fürjes Balázs államtitkár lesz. A főpolgármestert pedig ezentúl az összes fővárosi fejlesztésbe bevonják, még akkor is, ha az tisztán állami finanszírozású.

Gulyás közölte: bízik benne, hogy ez olyan stratégia lesz, ami Tarlós Istvánnak is kedvet csinál ahhoz, hogy vállalja a következő öt évre is a főpolgármesteri posztot.

Tarlós elmondta: az elmúlt hetekben találgatások voltak arról, hogy a kormány végképp meg akarja fojtani Budapestet. Mint hozzátette: látszik, hogy erről szól nincsen. 

Nemhogy romlik, hanem tovább javul a kormány-főváros kapcsolat, és nem hogy elvonják a forrásokat, hanem az eddigieknél nagyobb együttműködésbe akarják bevonni a fővárost,

szögezte le Tarlós.

Gulyás ezt azzal erősítette meg, hogy nincs előterjesztés vagy törvényjavaslat az önkormányzati törvény vagy az önkormányzati választási rendszer megváltoztatására.

Fürjes Balázs kiemelte a 10 éves fejlesztési terv fő irányait: a családbarát Budapest megteremtésében nagyon számítanak a civil szervezetek munkájára is. Budapest, mint egyetemváros, külön fejezet lesz, csakúgy, mint a város Dunával való kapcsolata.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője úgy értékelte a kormány és a főváros közötti szorosabb együttműködési szándékot, illetve a várost is érintő új kormányzati struktúrát, hogy "a főpolgármesteri posztot tulajdonképpen kiszervezték egy államtitkárság alá". Horváth Csaba szerint Tarlós István annak örül, amit rajta kívül bárki más szégyellne.

Horváth szerint a főpolgármester és a kormány "nagy egymásra borulása" közben Tarlós Istvánnak választ kellene adni arra, hogy mi a helyzet Budapest önállóságával, pénzével, vagy például mi a helyzet a Váralagút és a Lánchíd felújításával.

Ha Tarlós István valóban a budapestieket szolgálná, akkor el kellene intéznie a kormánynál, hogy legyen elegendő pénz a két beruházás egy időben történő felújítására, hogy ne hét, hanem legfeljebb három évig tartsanak a munkák - idézte a szocialista politikust az MTI.