Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlósnak 5-10 feltétele van az újrainduláshoz

Tarlós István bejelentette, hogy összeírta, milyen feltételekkel vállalná, hogy jövőre újra induljon a főpolgármesteri posztért. A személyi kérdések nélküli 5-10 pontos listát ismeri Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely kancelláraminiszter, hamarosan hárman együtt foglalnak állást ezekben a kérdésekben.

Nem mondom meg.

– válaszolta Tarlós István főpolgármester Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel és Fürjes Balázs, budapesti városfejlesztési államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy jövőre újra indul-e a posztért. Mint mondta, az ügyben tárgyal még Orbán Viktorral és Gulyás Gergellyel.

Azt se mondom meg.

– válaszolta Tarlós a tárgyalások befejezési időpontját firtató kérdésre. Ha eljön az idő, hárman közösen fogják tudatni a döntést.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely közölte: a pénteken a kormány elé kerülő statútum szerint a következő időszakban a kormány szorosan együttműködik a főpolgármesterrel.

Összefüggő fejlesztési koncepciót készítenek közösen a fővárossal a következő 10 évre, aminek felelőse a kormány részéről Fürjes Balázs államtitkár lesz. A főpolgármestert pedig ezentúl az összes fővárosi fejlesztésbe bevonják, még akkor is, ha az tisztán állami finanszírozású.

Gulyás közölte: bízik benne, hogy ez olyan stratégia lesz, ami Tarlós Istvánnak is kedvet csinál ahhoz, hogy vállalja a következő öt évre is a főpolgármesteri posztot.

Tarlós elmondta: az elmúlt hetekben találgatások voltak arról, hogy a kormány végképp meg akarja fojtani Budapestet. Mint hozzátette: látszik, hogy erről szól nincsen. 

Nemhogy romlik, hanem tovább javul a kormány-főváros kapcsolat, és nem hogy elvonják a forrásokat, hanem az eddigieknél nagyobb együttműködésbe akarják bevonni a fővárost,

szögezte le Tarlós.

Gulyás ezt azzal erősítette meg, hogy nincs előterjesztés vagy törvényjavaslat az önkormányzati törvény vagy az önkormányzati választási rendszer megváltoztatására.

Fürjes Balázs kiemelte a 10 éves fejlesztési terv fő irányait: a családbarát Budapest megteremtésében nagyon számítanak a civil szervezetek munkájára is. Budapest, mint egyetemváros, külön fejezet lesz, csakúgy, mint a város Dunával való kapcsolata.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője úgy értékelte a kormány és a főváros közötti szorosabb együttműködési szándékot, illetve a várost is érintő új kormányzati struktúrát, hogy "a főpolgármesteri posztot tulajdonképpen kiszervezték egy államtitkárság alá". Horváth Csaba szerint Tarlós István annak örül, amit rajta kívül bárki más szégyellne.

Horváth szerint a főpolgármester és a kormány "nagy egymásra borulása" közben Tarlós Istvánnak választ kellene adni arra, hogy mi a helyzet Budapest önállóságával, pénzével, vagy például mi a helyzet a Váralagút és a Lánchíd felújításával.

Ha Tarlós István valóban a budapestieket szolgálná, akkor el kellene intéznie a kormánynál, hogy legyen elegendő pénz a két beruházás egy időben történő felújítására, hogy ne hét, hanem legfeljebb három évig tartsanak a munkák - idézte a szocialista politikust az MTI.