Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Tarlós megakadályozhatja a Thököly úti egészséges platánok kivágását

2018.06.08. 14:35

Tarlós István főpolgármester felfüggesztette a Thököly úti fák kivágásához a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága által kiadott tulajdonosi hozzájárulást - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel. A zuglói polgármester, Karácsony Gergely (Együtt-PM) a fák megmentése érdekében ugyanis Tarlós Istvánhoz fordult. Tarlós közölte, tájékozódik az ügyben, addig is felfüggeszti az engedélyt.

kep

A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága május 23-i ülésén adta meg a hozzájárulást 17 fa, köztük 20 méteres, egészséges platánok kivágására. A testület az útszakasz átépítése, a 72-es troli végállomásának áthelyezése és új megállóhelyek kialakításának indokával adta meg a fakivágási engedélyt a Thököly út Mexikói út - Gizella utca közötti szakaszára.

Karácsony Gergely ezután a fakivágási terv felülvizsgálatára és a döntés megváltoztatására kérte a főpolgármestert, ugyanis bár ő maga is fontosnak tekinti a közösségi közlekedés, azon belül is a környezetkímélő közlekedési formák fejlesztését, ugyanakkor ennél is fontosabbnak tartja a környezeti értékek védelmét.

A 20 méteres, kivágásra ítélt platánokról a szakvélemény is megállapítja, hogy kivágásuk nem egészségi állapotuk, hanem kizárólag az útépítés miatt lett indokolt.

Ezeknek a fáknak az értékét a Főkert Zrt. is sokmillió forintra becsülte, de Karácsony Gergely szerint az anyagi kárnál jóval nagyobb lenne az az eszmei kár, amit a 80-90 éves fák kivágásával ez a kerület és Budapest is elszenvedne.