Eddig bírta az új magyar elektromos csodabusz

2018.06.21. 15:41

A BKV üzemeltetéstechnikai okok miatt ideiglenesen kivonta a forgalmi állományból az NLE-852 rendszámú, alig kétéves Modulo C68E-t, értesült lapunk a cégtől.

A lépésre azért volt szükség, mert a busz már egy ideje nem volt üzemképes, és nem várható, hogy a gyártó Ikarus Egyedi Kft. gyorsan kijavítja. Ezért a BKV, hogy addig se kelljen a közterheket fizetni rá, amíg áll, kivonta a forgalomból. Ha a gyártó kijavítja (még garanciálisan), akkor visszaállítják.

Csakhogy a gyártó Ikarus Egyedi bajban van, mert mint az Omnibusz szakblog megírta, a cég csődközelbe került:

E hét hétfőtől ne keressen senki sem munkásokat az Ikarus Egyedi Újszász utcai gyárában, ugyanis az embereket szabadságra küldték, mert sem anyag, sem alkatrész sem munkaeszköz nincs a gyárban

– írták május végén.

A cég által szállítandó tíz röntgenbuszból május végéig egy lett kész, a pécsi és tatabányai elektromos buszokból egy sem, a 180 dízel csuklósból pedig 13 darab. Ez utóbbiakból 30-at kapna a BKV, a többit a Volánbusz.

A cég elektromos Modulo buszának eddigi története sem volt túl sikeres. Mint arról márciusban beszámoltunk, kettő járműnek a meghibásodások miatt hosszabb időre ki kellett állni a forgalomból.

A BKV válaszai, valamint az utasok panaszai és a szakmai egyesületek észrevételei mutatják, hogy az elektromos Modulók műszaki hibáit nem sikerült megszüntetni. Már egy éve írtunk róla, hogy nagyon sok gond van a 2016-ban vásárolt buszokkal, amelyek a BKV tájékoztatása szerint a hideget bírják, de a párás levegőt nem, és az ajtóknál rossz a ragasztás minősége. Pénteken arról írtunk, hogy bár a BKV egyelőre nem tervezi újabb Modulók beszerzését, kötbért sem követel a gyártótól a két dízel csuklós busz árába kerülő, de megbízhatatlan járművek miatt. 

A magyar gyártmányú Modulo buszok eleve rosszul kezdtek: még  a próbajáraton kirepült egy vadonatúj Modulo kereke Budán, és leütött a lábáról egy embert, majd kiderült, hogy a Széll Kálmán téri forduló túl szűk a széles járműnek.