Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A főváros cégei is felvették a harcot a hőséggel

2018.07.29. 17:33

Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén, locsolják az utakat, vizet osztanak, tovább tartanak nyitva a strandok – írja az MTI.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap déltől Vörös kódot léptetett életbe a rendkívüli hőség miatt, a fővárosban pedig ez alatt

  • a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. 20 kocsival locsolja a budapesti utakat, nappal a lakótelepeken és a sűrűn lakott városrészekben, éjszaka pedig a főútvonalakon, a sínek hűtését pedig a BKV megrendelésére végzik az adott vonalakon és időszakban,
  • míg a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. által üzemeltetett strandok – Palatinus, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői –  a hőségriadó ideje alatt 1 órával tovább tartanak nyitva, hétfőn pedig vízautomatákat helyeznek ki, ahol térítésmentesen biztosítják az ásványvíz fogyasztását.

A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója kiemelte azt is, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. április közepétől október végéig működteti a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, díszkutat, csobogókat, ivókutakat, a hőségre való tekintettel pedig valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli.

A táraság kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz egyébként ivóvíz minőségű, így amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság munkatársait meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére, a játszóterek hűtéséről pedig szükség esetén akár naponta többször is gondoskodnak.

Azt ugyanakkor megjegyezték, hogy a parki, köztéri szökőkutakban a fürdés továbbra is tilos, ezért mindenkit arra kérnek, hogy nagy hőség esetén se használják fürdőzésre a szökőkutakat.

A Fővárosi Vízművek Zrt. a már megszokott módon a Deák téren várja vízosztó ponttal a fővárosiakat és a fővárosba látogatókat, ahol a déli óráktól osztanak zacskós vizet. A hőségriasztás ideje alatt a MÁV-START is figyel az emberekre, a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon biztosítanak ingyen ásványvizet az utasoknak.