Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nézőpont: Nincs esélye az ellenzéknek Tarlós ellen

2018.10.10. 08:52

A kormányközeli Nézőpont Intézet szeptemberben Budapesten végzett közvélemény-kutatása alapján

Tarlós István legalább 45 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó önkormányzati választáson.

A Tarlós újabb főpolgármester-jelöltségének bejelentésére időzített felmérés szerint egy közös, eddig még meg nem nevezett, baloldali jelölt 30 százalékos eredményt érne el, a Jobbik jelöltje 6, az LMP-jé pedig 8 százalékot. Az ellenzéki pártok jelöltjei tehát összefogva is kevesebb szavazatot érnének el, jóllehet a jelenlegi pártrendszerben a Nézőpont szerint "meglehetősen valószínűtlen" a közös főpolgármester-állítás, és még akkor is veszítenének, ha az összes rejtőzködő szavazó az ellenzéki jelöltre húzná be a voksot.

Tarlós a Nézőpont szerint 11 százalékponttal népszerűbb az őt jelölő Fidesz-KDNP-nél a fővárosban. A Fidesz KDNP-nek a biztos szavazókon belül 34 százalékos támogatottsága van, de a hivatalban lévő főpolgármester az MSZP-tábor és az LMP-szavazók 14, illetve 16 százalékát is maga mögött tudhatja. Az ellenzék rendkívül fragmentált a fővárosban, a legerősebb kormányellenes párt a Momentum Mozgalom (10 százalék), őt követi a Demokratikus Koalíció (9 százalék), illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik (8-8 százalék), az MSZP és a Párbeszéd 6-6 százalékon áll a fővárosban, az LMP pedig 5 százalékot szerezne. A rejtőzködő szavazók aránya 12 százalék, ami - ahogy arra a Nézőpont rámutat - fele akkora, mint a kormánypártok előnye bármely ellenzéki párttal szemben.

Tarlós István
Tarlós István
Fotó: Huszti István

A regnáló főpolgármester népszerűségének egyik oka az, hogy személyét a budapestiek nem kötik annyira a Fideszhez, mint több országos politikusét (ezt mutatja az, hogy jelentősen népszerűbb pártjánál). Másfelől a Nézőpont (nagy óvatossággal kezelendő) adatai szerint minden társadalmi csoportban legalább kétharmad, összesen pedig 71 százaléka azoknak az aránya, akik az elmúlt nyolc évben előrelépést tapasztaltak Budapesten. Ezt a véleményt még a baloldaliak és a jobbikosok többsége (53, illetve 56 százalék) is osztja, a kormánypártok táborában pedig tulajdonképpen nincsenek olyanok, akik elégedetlenek lennének a főpolgármester munkájával.