Az I. kerület új vezetése eltörölte a Várban az 1 forintos VIP-parkolást

2019.12.12. 20:23 Módosítva: 2019.12.12. 21:44

A Budavári Önkormányzat képviselő testülete 10 igen, 4 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadta azt a határozati javaslatot, amely eltörli a fideszes vezetés alatt bevezetett percenkénti 1 forintos parkolási díjat a luxuséttermek és a hotelek vendégeinek, vette észre a 24.hu.

Nincs többé 1 forint + ÁFA-s parkolás a profitorientált luxus éttermek és szállodák vendégeinek!

- írta a Facebookon a javaslat előterjesztője, a momentumos Gelencsér Ferenc, az I. kerület alpolgármestere. A politikus szerint az amúgy is szűkösen elérhető parkolóhelyek az ott élőket illetik meg.

A Budai Vár nem egy parkolóház és nem egy pláza. Amennyiben valaki itt szeretne parkolni, annak pedig fizetnie kell épp úgy, ahogy minden földi halandónak.

2016 tavaszán a Budavári Önkormányzat módosította a helyi parkolási szabályokat. A Nagy Gábor Tamással, a kerület eddigi polgármesterével kötött egyedi megállapodások biztosították a lehetőséget arra, hogy a budai Várnegyedben meglehetősen jutányos áron parkolhassanak a helyi vállalkozások vendégei, tette közzé nemrég V. Naszályi Márta, az I. kerület új polgármestere. Az intézkedéssel leginkább a Várban hét helyet is üzemeltető Zsidai-csoport járhatott jól. Ezekben az éttermekben egy-egy vacsora akár 20-30 ezer forintba kerülhet, ehhez képest az 1260 vagy 1780 forintos parkolás megspórolása elég pitiáner összegnek tűnik. 

Az önkormányzat akkor azt írta: ezt a jogosultságot a budavári turizmus támogatása céljából adták meg az éttermeknek. Nem volt szó ingyenes parkolásról: a konstrukció szerint a Várba behajtó és az étteremben fogyasztó vendégek behajtási díjának rendeletben meghatározott részét/hányadát vállalhatta át a vendéglátó étterem, és azt megfizette az önkormányzat felé. 

Gelencsér korábbi számításai szerint 2018-ban összesen 8 353 866 percet parkoltak a Várban a VIP-es díjszabással, ami 10,6 millió forint bevételt jelentett. Az Újlipótvárosban érvényes 525 forint / óra a parkolási díjjal összevetve a kerületnek ez közel 62 millió forintos bevételkiesést jelentett.  • Hírek
  • Hírek