Miniszterelnökség: A főváros dönti el, hogyan használja a Lánchidat

2020.01.11. 09:37

Mint már megírtuk, január 4-e óta nem hajthatnak fel az 5 tonnánál nehezebb járművek a Lánchídra, mivel a legutolsó hídvizsgálati állapotjelentést követően a BKK elrendelte, hogy az eddigieknél szigorúbban kell betartani a hídon meglévő súlykorlátozásokat. Karácsony Gergely közölte, a híd állapota ugyan nem ad okot a pánikra, de a felújítás már nem húzható sokáig.

A főpolgármester a híd felújításához még hiányzó 20 milliárd forint miatt a kormányhoz fordult segítségért, de Orbán Viktor csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány annyi pénzt ad, amennnyit Tarlós István főpolgármestersége idején adott volna. Mint mondta, "Nem azért nem adtunk több pénzt Tarlósnak sem, mert nem akartunk volna, hanem azért, mert ennyi volt." Karácsony Gergely a Facebook-oldalán erre így reagált:

A Lánchíd ügyében a korábban elkülönített pénzről már az elődöm is elmondta, hogy kevés. Azóta sem lett több, csak a híd felújítása válik egyre inkább halaszthatatlanná. Mivel nem csak Budapest, hanem az egész ország egyik legismertebb szimbólumáról van szó, a Lánchíd megóvása, felújítása közös ügy kell legyen. További funkciójáról is közösen, a budapestiek bevonásával kell dönteni, érdekelne például, mit gondol a miniszterelnök arról, hogy a Lánchídból gyaloghíd legyen.

Az ATV ezt követően azzal a kérdéssel kereste meg a Miniszterelnökséget, hogy lehetne-e gyaloghíd a Lánchíd. Azt a választ kapták, hogy lehetne, de ennek eldöntése nem a kormány hatásköre.

A híd igénybevételi és használati módjának meghatározása a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke az ATV-nek azt mondta,

a Lánchíd lezárása megoldható lenne közlekedési káosz nélkül is, hiszen korábban a Margit híd évekig tartó lezárásához is alkalmazkodott a főváros.

Szerinte a BKK-nak van alternatív útvonala, a Lánchíd események miatti lezárásakor a buszok az Erzsébet-hídon szoktak közlekedni.