Auguszta
-3 °C
2 °C

Kizárhatja az SZDSZ Demszky korábbi bizalmasát

2005.05.06. 16:21
Az InfoRádió értesülései szerint független főpolgármester-helyettese lehet Demszky Gábornak, ugyanis az SZDSZ fővárosi frakciója a jövő héten valószínűleg kizárja Atkári János. Atkárit a főpolgármester-helyettesi posztról nem lehet leváltani, csak önszántából távozhat.
A főváros SZDSZ frakcióban felvetődött, hogy élesen kritikus nyilatkozatai miatt zárják ki Atkári Jánost, értesült az InfoRádió. Bőhm András, az SZDSZ frakció vezetője, nem kívánta kommentálni az értesülést, az Indexnek viszont megerősítették, nincs kizárva, hogy Atkárti tényleg kizárják, de - mint egy fővárosi SZDSZ-es fogalmazott, bármi megtörténhet.

A politikus az elmúlt hetekben többször is olyan nyilatkozatot tett, ami megütközést váltott ki a koalíciós pártok vezetőiben és képviselőiben.

Atkári Jánost az InfoRádiónak elmondta, hogy véleménye most is ugyanaz mint eddig. Hozzátette, többször javasolta a frakciónak, hogy beszéljék meg a dolgokat, tisztázzák az esetleges félreértéseket, de ez nem következett be. Mint fogalmazott, ha elválnak, akkor nem ő lép ki a frakcióból, hanem a frakció belőle. Végül elmondta, hogy ez esetben független főpolgármester-helyettesként folytatja.

Atkári János - aki korábban Demszky Gábor főpolgármester bizalmasa volt - az elmúlt hetekben többször is élesen kritizálta a koalíciót. A pénzügyi bizottság ülésén például kijelentette, hogy a városrehabilitáció kezelésének ügye eltűnt a Bakonyi-Vajda-Ikvai Bermuda-háromszögben. Az említett politikusok, szintén főpolgármester-helyettesek.

Atkári János emellett haszontalannak nevezte a nemrég létrehozott politikai bizottságot, amelyik az elakadt nagyberuházásokat kezelné. A projektek akadozásával kapcsolatban pedig súlyosan fogyatékosnak bélyegezte a főpolgármesteri hivatal vezetését is. A legutóbbi közgyűlésen bírálta a százmilliárdos csepeli szennyvíztisztító beruházás előkészítését, és kijelentette, hogy veszélybe került a több tízmilliárd forintos uniós támogatás is. A késlekedés miatt vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta, ám a koalíció leszavazta javaslatát.

Atkári János főpolgármester-helyettesi hatásköreit tavaly év vége óta folyamatosan kurtítja a főpolgármester, a politikus ma már csak az adóügyekért felel. Az önkormányzati törvény szerint posztjáról nem távolítható el, csak akkor, ha önként lemond.