Valér
4 °C
8 °C

Kivonult a MIÉP a holokausztmegemlékezésről

2005.01.27. 23:59
A fővárosi közgyűlés csütörtökön megemlékezett a hatvan éve felszabadított auschwitzi haláltábor áldozatairól. A MIÉP képviselői azonban nem hajtottak fejet a többiekkel együtt, hanem elhagyták a termet.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén még a napirendek tárgyalása előtt Demszky Gábor rövid megemlékezőbeszédet tartott arról, hogy 1945-ben ezen a napon szabadult fel a német fasiszták által létrehozott auschwitzi haláltábor, ahol emberek, köztük zsidók millióit pusztították el, adta hírül a Klubrádió. A főpolgármester által kezdeményezett egyperces néma főhajtás idejére a MIÉP-esek elhagyták a termet .

Hatvan éve történt
Éppen hatvan éve szabadították fel az auschwitzi haláltáborban életben maradtakat. Az Auschwitzban meggyilkolt áldozatok között félmillió magyar zsidó, cigány és homoszexuális volt. A mai napon világszerte megemlékezéseket tartanak. (Bővebben >>)
Elegük lett

Az Index információi szerint Demszky beszéde alatt a négyfős MIÉP-frakcióból Zsinka László, majd az egyperces néma főhajtásra készülődő képviselők sorait maguk mögött hagyva Erkel Tibor, Marsi Péter Pál és Dancsecs György is távozott az ülésteremből.

Ez a képviselők között általános megdöbbenést keltett, mondta az Indexnek Gy. Németh Erzsébet, aki szerint felfoghatatlan, minősíthetetlen magatartásukkal a MIÉP-esek túlmentek minden határon.

Gyalázni a kormányzót

Zsinka László azzal magyarázta magatartásukat, hogy elegük lett a főpolgármester beszédéből. Szerinte Demszky történelmet hamisított, mert "gyalázta Horthy Miklóst". Ha csak fejet kellett volna hajtani, akkor nem hagyták volna el a termet, mert "azt bármikor megtesszük", tette hozzá.

Horthy bűnrészessége

Demszky Gábor beszédében elmondta, Budapestről 1944. május 15. és július 7. között 400 ezer zsidót deportáltak Auschwitzba. A deportálást a fővárosba rendelt német Adolf Eichmann Sztójay Döme miniszterelnök lelkes közreműködésével irányította.

Július 8-án azonban Horthy Miklós kormányzó megálljt parancsolt az elhurcolásnak. A főpolgármester szavai szerint a nyugati nyomásnak engedelmeskedve, illetve egy belső puccstól tartva "addigi bűnrészes pozícióját megváltoztatva" állíttatta le a deportálásokat.

A teljes beszéd a főváros honlapján elolvasható.