Ilona
17 °C
32 °C

Mégis elszállíthatja a rendőrség a BKV-t zavaró autókat

2006.09.07. 12:20
A BRFK elismerte: van joga elszállítani a szabálytalanul parkoló, a tömegközlekedést akadályozó autókat. Korábban a VEKE javasolta az ilyen járművek elszállításának újbóli bevezetését.

Az elmúlt napokban háromszor is szabálytalanul parkoló gépkocsik akadályozták a tömegközlekedést Budapesten. Két villamos - a 2-es és a 30-as - és egy trolibusz, a 75-ös, nem tudott normálisan közlekedni az útjába került autó miatt. A kettes villamos órákig nem járt, illetve nem teljes vonalon közlekedett, a trolinál is legalább egyórás volt a forgalomkiesés.

Német rendszámú autó akadályozta órákig a kettes villamost

Az egyik esetben, a 2-es villamosnál szombaton egy német rendszámú, drága autó volt útban, a rendőrség azonban nem avatkozott be, nem szállíttatta el a járművet. Ezután a VEKE, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy tűrhetetlen a helyzet Budapest utcáin.

A VEKE azt javasolta, hogy újra vezessék be Budapesten a szabálytalanul parkoló autók elszállítását. Korábban felmerült az is, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre az ilyen járművek elvitelére. Az Index megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) az ügyben, és meglepő választ kaptunk, amiből kiderül: a rendőrségnek igenis van hatásköre és joga erre. A közúti forgalom biztonságát veszélyeztető autókat ugyanis el lehet szállítani.

A rendőrségi törvény felhatalmazást ad

Schőn Péter őrnagy, a BRFK szóvivője az Indexszel azt közölte, hogy egy 1994-es törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a rendőrség közlekedésrendészeti feladatai ellátásakor - többek között - a közterületen szabálytalanul álló járművet elszállítsa, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.

Ezen túlmenően a BRFK szerződött partnereivel a bűnjeles és balesetekben sérült gépkocsik elszállítását végzi a XV. kerületben lévő, Mélyfúró utcai telephelyre.

A Fővárosi Közgyűlésben is téma volt az ügy

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a fideszes Szálka Miklós felvetette a szabálytalanul parkoló autók ügyét, elsősorban azokét, amelyek a BKV működését zavarják. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya, akit a közgyűlés ezen a napon hallgatott meg, válaszában elmondta: ha a tömegközlekedést akadályozzák a szabálytalanul parkolók, a BRFK azonnal intézkedik, de általában a tilosban parkolók elszállítását nem tudja elvégezni a rendőrség.