Olivér
5 °C
8 °C

Mégis elszállíthatja a rendőrség a BKV-t zavaró autókat

2006.09.07. 12:20
A BRFK elismerte: van joga elszállítani a szabálytalanul parkoló, a tömegközlekedést akadályozó autókat. Korábban a VEKE javasolta az ilyen járművek elszállításának újbóli bevezetését.

Az elmúlt napokban háromszor is szabálytalanul parkoló gépkocsik akadályozták a tömegközlekedést Budapesten. Két villamos - a 2-es és a 30-as - és egy trolibusz, a 75-ös, nem tudott normálisan közlekedni az útjába került autó miatt. A kettes villamos órákig nem járt, illetve nem teljes vonalon közlekedett, a trolinál is legalább egyórás volt a forgalomkiesés.

Német rendszámú autó akadályozta órákig a kettes villamost

Az egyik esetben, a 2-es villamosnál szombaton egy német rendszámú, drága autó volt útban, a rendőrség azonban nem avatkozott be, nem szállíttatta el a járművet. Ezután a VEKE, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy tűrhetetlen a helyzet Budapest utcáin.

A VEKE azt javasolta, hogy újra vezessék be Budapesten a szabálytalanul parkoló autók elszállítását. Korábban felmerült az is, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre az ilyen járművek elvitelére. Az Index megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) az ügyben, és meglepő választ kaptunk, amiből kiderül: a rendőrségnek igenis van hatásköre és joga erre. A közúti forgalom biztonságát veszélyeztető autókat ugyanis el lehet szállítani.

A rendőrségi törvény felhatalmazást ad

Schőn Péter őrnagy, a BRFK szóvivője az Indexszel azt közölte, hogy egy 1994-es törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a rendőrség közlekedésrendészeti feladatai ellátásakor - többek között - a közterületen szabálytalanul álló járművet elszállítsa, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.

Ezen túlmenően a BRFK szerződött partnereivel a bűnjeles és balesetekben sérült gépkocsik elszállítását végzi a XV. kerületben lévő, Mélyfúró utcai telephelyre.

A Fővárosi Közgyűlésben is téma volt az ügy

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a fideszes Szálka Miklós felvetette a szabálytalanul parkoló autók ügyét, elsősorban azokét, amelyek a BKV működését zavarják. Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya, akit a közgyűlés ezen a napon hallgatott meg, válaszában elmondta: ha a tömegközlekedést akadályozzák a szabálytalanul parkolók, a BRFK azonnal intézkedik, de általában a tilosban parkolók elszállítását nem tudja elvégezni a rendőrség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?