Ágnes
-5 °C
2 °C

Demszky helyett Vajda Pál vette át a babakocsisok petícióját

2004.09.22. 12:14
A főváros akadálymentesítésért tevékenykedő anyák szerint a főpolgármester-helyettes "tipikus politikusként" viselkedett, amikor kedden átadták neki petíciójukat. A közintézmények akadálymentesítésére megszabott határidő egy évvel kitolódott, a hétfői, Blaha Lujza téri tüntetésen a mozgáskorlátozottak és a kismamák leginkább ígéreteket kaptak.
"Érdemi választ nem kaptunk a kérdéseinkre" - mondta az Indexnek Bajó Csilla Virág, az anyák alakulóban lévő szövetségének tagja. A Tenni Akarunk a Világunkért - Anyák Szövetsége (TAVASZ) képviselői kedden vitték el a főváros akadálymentesítésének érdekében megírt petíciójukat a Főpolgármesteri Hivatalba, miután hétfői tüntetésükön nem volt kinek átadniuk követeléseiket.

Bajó Csilla elmondása szerint Vajda Pál nagyon kedves volt, "hellyel kínálta őket", de válaszaiban "tipikus politikusként" nyilvánult meg. A törvény értelmében a közhasználatú épületeket 2005 januárjáig kellene akadálymentessé tenni a mozgáskorlátozottak és a gyerekkocsival közlekedők számára, ez a határidő 2005. december 31-ére tolódott. A közhasználatú épületek nem a Fővároshoz tartoznak, mondta ezzel kapcsolatban a főpolgármester-helyettes a TAVASZ képviselőinek, de azt már nem tudta megmondani, akkor kinek a felelőssége a középületek akadálymentesítése.

Ígéretek, pozitív visszajelzések

A hétfői, Blaha Lujza téri demonstráció után nem érkezett pozitív visszajelzés, hivatalos, támogató megkeresés a kismamákhoz. Bajó Csilla Virág elmondta, Aba Botond, a BKV vezérigazgatója még a tüntetésen megígérte neki, hogy az anyagi áldozattal nem járó, akadálymentesítő apróságokat (pl. az ajtóban elhelyezett korlátok leszerelése a villamosokon) minél hamarabb elintézik. Galambos Róbert, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal sajtófőnöke szintén a demonstráción ajánlotta fel a hivatal segítségét további megmozdulások szervezéséhez. "Szaván fogjuk" - mondta erről a TAVASZ képviselője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!