Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky helyett Vajda Pál vette át a babakocsisok petícióját

2004.09.22. 12:14
A főváros akadálymentesítésért tevékenykedő anyák szerint a főpolgármester-helyettes "tipikus politikusként" viselkedett, amikor kedden átadták neki petíciójukat. A közintézmények akadálymentesítésére megszabott határidő egy évvel kitolódott, a hétfői, Blaha Lujza téri tüntetésen a mozgáskorlátozottak és a kismamák leginkább ígéreteket kaptak.
"Érdemi választ nem kaptunk a kérdéseinkre" - mondta az Indexnek Bajó Csilla Virág, az anyák alakulóban lévő szövetségének tagja. A Tenni Akarunk a Világunkért - Anyák Szövetsége (TAVASZ) képviselői kedden vitték el a főváros akadálymentesítésének érdekében megírt petíciójukat a Főpolgármesteri Hivatalba, miután hétfői tüntetésükön nem volt kinek átadniuk követeléseiket.

Bajó Csilla elmondása szerint Vajda Pál nagyon kedves volt, "hellyel kínálta őket", de válaszaiban "tipikus politikusként" nyilvánult meg. A törvény értelmében a közhasználatú épületeket 2005 januárjáig kellene akadálymentessé tenni a mozgáskorlátozottak és a gyerekkocsival közlekedők számára, ez a határidő 2005. december 31-ére tolódott. A közhasználatú épületek nem a Fővároshoz tartoznak, mondta ezzel kapcsolatban a főpolgármester-helyettes a TAVASZ képviselőinek, de azt már nem tudta megmondani, akkor kinek a felelőssége a középületek akadálymentesítése.

Ígéretek, pozitív visszajelzések

A hétfői, Blaha Lujza téri demonstráció után nem érkezett pozitív visszajelzés, hivatalos, támogató megkeresés a kismamákhoz. Bajó Csilla Virág elmondta, Aba Botond, a BKV vezérigazgatója még a tüntetésen megígérte neki, hogy az anyagi áldozattal nem járó, akadálymentesítő apróságokat (pl. az ajtóban elhelyezett korlátok leszerelése a villamosokon) minél hamarabb elintézik. Galambos Róbert, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal sajtófőnöke szintén a demonstráción ajánlotta fel a hivatal segítségét további megmozdulások szervezéséhez. "Szaván fogjuk" - mondta erről a TAVASZ képviselője.