Diána
12 °C
27 °C

'Pesten mikor nincs dugó'?

2005.08.02. 09:44
Október végéig fennakadások várhatók a Bajcsy-Zsilinszky út vonzáskörzetében, kedden ugyanis elkezdődtek a kétszer háromsávos útszakasz felújítási munkálatai. Kedd reggel dugót és korlátot támasztó munkást láttunk a környéken.
A Podmaniczky-programban megkezdett újabb budapesti útfelújítás elsősorban a Podmaniczky utca forgalmát bénította meg kedd reggel. Pedig a rekonstrukció kissé távolabb, a Deák téren és a Bajcsy-Zsilinszky úton zajlik, de a betorkolló utakon szintén komoly dugók alakultak ki.

"Pesten mikor nincs dugó?" - kérdezett vissza a rendőr, aki elismerte, hogy ma a vártnál is nagyobb volt a fennakadás a Bajcsy-Zsilinszky út felújítása miatt. Néhány autós ugyanis a szombat óta kihelyezett táblák és tájékoztatók ellenére is elfoglalta a parkolósávot, így 5 percre a Kiskörút és a Bajcsy találkozásától teljesen le kellett állítani a forgalmat az egyik irányban, amíg gépekkel elszállították a tilosban állókat. Ez aztán a környező utakra is bénítóan hatott, nem véletlen, hogy szakadt Achilles-ínnal sántikálva is utolértük az Astoria és a Deák tér között a Kiskörúton araszoló autókat.

Nincs pénz, nincs nyilatkozat

Egy taxist is megkérdeztünk a véleményéről, de igen szűkszavú lett, amikor kiderült, hogy nem kap pénzt a nyilatkozatért. Így most olvasóinkat megkíméljük rövid, de velős fejtegetésétől.


Klikk a képre!
A Deák és az Erzsébet tér után a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati felé haladva több, kisebb-nagyobb túrásra, elzárásra található. Itt már napok óta zajlik a közműfelújítás, a víz- és a gázcsöveket cserélik, de azért nem mindenütt nagy elánnal. A legforgalmasabb helyek egyikén, az Arany János utcai metrómegállónál például egyetlen ember támaszkodott a korlátra.

Élénkebb munka folyt a Hajós utca és a Podmaniczky utca betorkollásánál, a Hajós utcánál még gyalog sem könnyű a járdán közlekedni. A Podmaniczky utcán pedig többszáz méteres kocsisor állt, még a Nagykörúton kívül eső szakaszon is. Az utcának a Bajcsy és a Körút közötti szakaszáról pedig gyakran kilógtak feltorlódott az autók a Teréz körútra.

Nulladik ütem

A Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleménye szerint a Bajcsy Zsilinszky út felújítása az úgynevezett nulladik ütemmel kezdődött kedden (valójában ekkor már több napja folyt a kivitelezés kisebb szakaszokon - mint már említettük). A Deák Ferenc tér és az Andrássy út közötti szakaszon két-két sávot foglalnak majd el a munkagépek. Kedden este tíztől másnap reggel hatig marják le az aszfaltot. Csütörtökről péntekre virradó éjjel ezen a szakaszon aszfaltoznak, pénteken pedig az Erzsébet téri csomópontot burkolják le.

Az első ütem csak nyolcadikán indul

Az első ütem valójában csak augusztus 8-án indul el hivatalosan, ekkor a Bajcsy-Zsilinszky út középső két-két sávjában a Bank utcáig előbb lemarják a burkolatot, majd aszfaltoznak. Ezután ezt a külső két-két sávon is megismétlik, és szegélykorrekció is lesz. Az első ütem kezdetétől tilos a parkolás, hiszen a parkolósávot átengedik a közlekedésnek. A következő ütemben az útfelújítási munkálatokkal eljutnak egészen a Nyugati térig. Ennél a csomópontnál is új aszfaltszőnyeget terítenek le. A forgalom várhatóan október 25-én indulhat meg újra a Bajcsy-Zsilinszky úton.