Árpád
-2 °C
4 °C

'Pesten mikor nincs dugó'?

2005.08.02. 09:44
Október végéig fennakadások várhatók a Bajcsy-Zsilinszky út vonzáskörzetében, kedden ugyanis elkezdődtek a kétszer háromsávos útszakasz felújítási munkálatai. Kedd reggel dugót és korlátot támasztó munkást láttunk a környéken.
A Podmaniczky-programban megkezdett újabb budapesti útfelújítás elsősorban a Podmaniczky utca forgalmát bénította meg kedd reggel. Pedig a rekonstrukció kissé távolabb, a Deák téren és a Bajcsy-Zsilinszky úton zajlik, de a betorkolló utakon szintén komoly dugók alakultak ki.

"Pesten mikor nincs dugó?" - kérdezett vissza a rendőr, aki elismerte, hogy ma a vártnál is nagyobb volt a fennakadás a Bajcsy-Zsilinszky út felújítása miatt. Néhány autós ugyanis a szombat óta kihelyezett táblák és tájékoztatók ellenére is elfoglalta a parkolósávot, így 5 percre a Kiskörút és a Bajcsy találkozásától teljesen le kellett állítani a forgalmat az egyik irányban, amíg gépekkel elszállították a tilosban állókat. Ez aztán a környező utakra is bénítóan hatott, nem véletlen, hogy szakadt Achilles-ínnal sántikálva is utolértük az Astoria és a Deák tér között a Kiskörúton araszoló autókat.

Nincs pénz, nincs nyilatkozat

Egy taxist is megkérdeztünk a véleményéről, de igen szűkszavú lett, amikor kiderült, hogy nem kap pénzt a nyilatkozatért. Így most olvasóinkat megkíméljük rövid, de velős fejtegetésétől.


Klikk a képre!
A Deák és az Erzsébet tér után a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati felé haladva több, kisebb-nagyobb túrásra, elzárásra található. Itt már napok óta zajlik a közműfelújítás, a víz- és a gázcsöveket cserélik, de azért nem mindenütt nagy elánnal. A legforgalmasabb helyek egyikén, az Arany János utcai metrómegállónál például egyetlen ember támaszkodott a korlátra.

Élénkebb munka folyt a Hajós utca és a Podmaniczky utca betorkollásánál, a Hajós utcánál még gyalog sem könnyű a járdán közlekedni. A Podmaniczky utcán pedig többszáz méteres kocsisor állt, még a Nagykörúton kívül eső szakaszon is. Az utcának a Bajcsy és a Körút közötti szakaszáról pedig gyakran kilógtak feltorlódott az autók a Teréz körútra.

Nulladik ütem

A Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleménye szerint a Bajcsy Zsilinszky út felújítása az úgynevezett nulladik ütemmel kezdődött kedden (valójában ekkor már több napja folyt a kivitelezés kisebb szakaszokon - mint már említettük). A Deák Ferenc tér és az Andrássy út közötti szakaszon két-két sávot foglalnak majd el a munkagépek. Kedden este tíztől másnap reggel hatig marják le az aszfaltot. Csütörtökről péntekre virradó éjjel ezen a szakaszon aszfaltoznak, pénteken pedig az Erzsébet téri csomópontot burkolják le.

Az első ütem csak nyolcadikán indul

Az első ütem valójában csak augusztus 8-án indul el hivatalosan, ekkor a Bajcsy-Zsilinszky út középső két-két sávjában a Bank utcáig előbb lemarják a burkolatot, majd aszfaltoznak. Ezután ezt a külső két-két sávon is megismétlik, és szegélykorrekció is lesz. Az első ütem kezdetétől tilos a parkolás, hiszen a parkolósávot átengedik a közlekedésnek. A következő ütemben az útfelújítási munkálatokkal eljutnak egészen a Nyugati térig. Ennél a csomópontnál is új aszfaltszőnyeget terítenek le. A forgalom várhatóan október 25-én indulhat meg újra a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?