Bernadett
-2 °C
4 °C

Káosz a Szentendrei úton

2005.06.27. 14:11
Megkezdődött szombaton a HÉV felújítása, újabb budai és pesti utakon folytatódik a rekonstrukció, néhol teljes útlezárással. Buszsávokat alakítottak ki a Szentendrei úton és a Szent István körúton, ez is nehezíti az autósok dolgát.

Újabb kilenc helyszínen folytatódik a fővárosi útfelújítási dömping. Tovább bonyolítja Buda közlekedését az Árpád fejedelem útjának lezárása, a Márvány utcai híd felújítása és a HÉV-felújítás is, amelyet a Szentendrei úti munkálatok befejezésére időzítettek. Ezen kívül Zuglóban és Pest egyes külső területein is felújítások kezdődnek.

A HÉV nem közlekedik szombattól a Batthyány tér és Békásmegyer között, a szerelvényeket a H1 és H2 jelzésű pótlóbuszok helyettesítik. A H1 Békásmegyertől a Batthyány térig, a H2 ugyanonnan az Árpád hídig szállítja az utasokat. A Szentendrei úton buszsávot különítettek el a pótbuszoknak. Utoljára 20 éve nyúltak hozzá a HÉV-hez; a rekonstrukció augusztus 4-én fejeződhet be. A Batthyány tér helyett a Nyugatihoz járó észak-budai buszok miatt a Szent István körúton is buszsávot alakítottak ki.

Átadták az Árpád fejedelem útja felújított szakaszát
Egy kilométeres szakaszon már befejezték az Árpád fejedelem útjának rekonstrukcióját, az útszakaszt hétfőn adta át Demszky Gábor főpolgármester és Horváth Csaba II. kerületi polgármester. A Margit híd és a Szépvölgyi út közti útszakaszt kétrétegű asztfaltréteggel látták el, és a kivitelező által vállalt 15 napos határidő előtt egy nappal elkészült.
A Szentendrei úti buszsáv és az Árpád fejedelem útjának felújítása nem várt káoszt okozott a hétfő reggeli forgalomban. A 6x6 taxi diszpécsere arról számolt be, hogy már egészen korán, reggel fél hét-hét körül járhatatlan volt a Szentendrei út befelé, és később kifelé is feltorlódott a forgalom. A Zsigmond tértől kifelé csak a BKV járatai közlekedhetnek az Árpád fejedelem útján, odáig egészen jól lehet haladni, mondták a taxisok. A 6x6 taxisai komoly fennakadásokról adtak hírt a Fehér útról is, ahol a Jászberényi út-Éles sarok környékén voltak nagy dugók.

A Szentendrei út nem a HÉV-buszok miatt állt be, hanem azért, mert egy műszaki hibás autó tartotta fel a forgalmat órákig az Árpád hídon, mondta az Indexnek a Fővinform ügyeletese. Miután az Árpád fejedelem útjának első szakaszát hétfőn átadták, hamarosan felszabadul az Árpád fejedelem útja-Lajos utca-Pacsirtamező út útvonal.

Lorenz Pálma szerint a Márvány utcai hídfelújítás sem éreztette egyelőre hatását, az Alkotás úton közlekedő buszok tízperces késéssel jártak, ami átlagosnak mondható a reggeli csúcsforgalomban. A Fehér útnál viszont jelentősen lassult a forgalom, mivel egy szakaszon egyirányúsították az utat. A városba vezető utak közül hétfő reggel az M5-ösön volt nagyobb torlódás burkolatjavítás miatt. A hidak közül a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél támfalat építenek, a Mester utca felé megszüntették a lehajtást, mondta a Fővinfrom ügyeletese.

Új helyszínek

A III. kerületi Árpád fejedelem útján újabb munkafázisok kezdődnek, ezért már szombaton teljes szélességben lezárták a Zsigmond tér és az Árpád hí közötti szakaszt. Ez a korlátozás egyedül a HÉV-pótló buszokra és a BKV egyéb járataira nem vonatkozik.

Szintén csak a BKV járatai hajthatnak be a Külső-Király utcába, amelyet a Vörösmarty utca és a Lövölde tér között teljes szélességben lezártak. A június 27-én kezdődött szegélymarás, szegélybontás és aszfaltozás előreláthatóan három hétig tart majd. A buszmegállók helyett ideiglenes megállókat létesítenek a környéken, a parkolási tilalom már vasárnap életbe lépett.

A VII. kerületi Bethlen Gábor utcában a Baross tér és a Damjanich utca között elbontják a kockakövet és a megújítják az út szerkezetét. A munkák az út nagyobbik felét elfoglalják, de a maradék területen mindkét irányban áthaladhat a forgalom.

Elterelik a 4-es és a 105-ös buszt a XII. kerületben a Márvány utcai felüljáróról, amelyet teljes szélességben lezárnak a hídfelújítás idejére. A Márvány utca lezárása vélhetően megnehezíti majd az egyébként is viszontagságos budai közlekedést.

Hatszáz méteres szakaszon újítják a fel a X. kerületi Mádi utcát a Gitár és a Kada utca között, a munkálatok várhatóan 15 napig tartanak. A kétsávos, egyirányú utca egyik sávja a felújítás idején végig járható lesz.

Kedden kezdődik a munka a XV. kerületi Szentmihályi úton. A már hétfőn lezárt úton a munkálatok első etapjában a két belső sávot zárják le közel 550 méteres szakaszon, beleértve a hidat is. Ez az átmeneti állapot körülbelül július 5-ig tart, utána felváltva egy-egy irányban zárják le az utat. Július 29-ig a befelé irányuló forgalmat terelik át az út másik felére, majd augusztus elején, a Forma-1 magyar nagydíja után az út kifelé vezető oldalát zárják le.

Maximális forgalomkorlátozás mellett zajlik majd a XVII. kerületi Szabadság utca hétfőn kezdődő felújítása is. Az első ütemben a Baross utcától a Ferihegyi útig tartó szakaszt zárják le, a második ütemben a Baross utca és a Lőrinci út közötti szakasz nem lesz járható. A BKV-busz terelőúton közlekedik.

A Róna utca és a Vezér utca között felújítják a XIV. kerületi Szugló utca egy kilométeres szakaszát is; a munkálatok félpályás útlezárás mellett folynak majd, a forgalmat jelzőlámpák korlátozzák. A trolibusz zavartalanul közlekedik, de ideiglenes megállókat építenek neki.

Kedden kezdik a XXI. kerületi Ady Endre utca felújítását a Védgát utca és a Duna utca közötti szakaszon. Az irányonkénti egy sávot a rekonstrukció idején szűkítik, a váltakozó irányú forgalmat jelzőőrök irányítják.