Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Piros bicikliutat avattak a fővárosban

2005.12.01. 13:47
Az egy kilométeres, járdából leválasztott kerékpárút ötvenmillió forintból készült el. Demszky Gábor szerint 2015-re 300 kilométeren lehet majd a fővárosban tekerni.

Átadták az új bicikliutat a Bajcsy-Zsilinszky úton csütörtökön, ahol kerékpáros szervezetek mellett Demszky Gábor főpolgármester is megjelent, és mondott pozitív hangulatú beszédet.


Tekintse meg képeinket!

Budapesten ma nagyjából annyi kerékpár van, mint autó, de a fővárosiak csak egy-két százaléka használja rendszeresen biciklijét. Felmérések szerint a legtöbben azért nem ülnek kétkerekűre, mert veszélyesnek tarják Budapest útjain a közlekedést.

Ezért a főváros kulcskérdésnek tekinti a forgalom csillapítását, ami szorosan összefügg azzal a közlekedésfejlesztési tervel, hogy a várost elkerülő M0-ás körgyűrű, és az északi hidak megépítésével csökkentsék a főváros átmenő forgalmát, mondta Demszky Gábor.

Azokon az utakon, ahol a forgalomcsökkentés nem lehetséges, kerékpárutakat és kerékpársávokat kell építeni. Jelenleg 141 kilométer kerékpároknak fenntartott út van, ezt a Fővárosi Önkormányzat 2015-re 300 kilométeresre szeretné bővíteni. Ezzel párhuzamosan szükség van az útbaigazító táblák, és a minél több tároló létrehozására, fogalmazott a főpolgármester.

Dorka és a piros út

Tiba Zsolt főjegyző a Bajcsy-Zsilinszky bicikliút átadásával kapcsolatban Dorkáról és az oroszlánról beszélt, akik a bádogfavágóval, és egy piros biciklivel Smaragdvárosba mennek, majd emlékeibe mélyedt.

"Emlékszem, nyár volt és meleg, amikor Kükü és Lackó meglátogattak, hogy a kerékpárutakról tárgyaljunk. Én nem szerettem őket, mert idegenek voltak. A megállapodás megszületett, de úgy gondoltam, én lusta vagyok, ők meg kevesek ehhez a feladathoz" - idézte fel a kerékpárút létrejöttének mesés történetét Tiba.

A majd egy kilométeres útszakasz a Bazilika oldalán fut végig, a járdából leválasztva. Az elkülöníthetőség érdekében az út speciális, pirosra színezett aszfaltból készült, ami szintben is eltér a járdától. Az út mellett 320 korlátot is elhelyeztek, ami segíti a gyalogosoktól való elkülönülést.

A Bajcsy-Zsilinszky úti szakasz ötven millió forintból készült el. "Megígértem hogy piros lesz, és az is lett. Nem sárga, nem savanyú, és a miénk" - tette hozzá Tiba Zsolt.

Biciklis turisták


Klikk a képre!

A kerékpárút az első jele a főváros és a Magyar Kerékpárosklub együttműködésének, mondta az átadáson megjelent Bodor Ádám, a Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium kerékpárügyi miniszteri megbízottja. Az eddig lezajlott tárgyalások bizonyítják a felek konstruktivitását, és kompromisszumkészségét, ami jó alapja lehet a hosszú távú együttműködésnek.

A főváros a jövőben mindig egyeztetni fogja a Magyar Kerékpárosklubal az úthálózatra vonatkozó terveit, és ahol lehetséges kialakítja a kerékpáros főhálózati elemeket.

A kormányzat a későbbiekben az EU-források felhasználásával is segíti majd kerékpáros terveket, ezzel is elősegítve a kerékpáros turizmus fejlődését a fővárosban, mondta a megbízott.