Alfréd
-2 °C
2 °C

Az útfejlesztési pénzek három százalékát követelték a bringások

2005.09.22. 20:14
Több mint húszezren kerekeztek keresztül a városon a csütörtöki autómentes napon. Az este hatkor a Hősök teréről startolt bringások egy része már visszaért a kiinduló pontra. A biciklisek a felvonulás előtt sajtótájékoztatón ismertették követeléseiket. A költségvetésnek az úthálózat fejlesztésére fordított keretének három százalékát költetnék kerékpárutakra.

Idén először tartották hétköznap a nemzetközi autómentes napot a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. A korábbi években a főváros vezetése függetlenül attól, hogy milyen napra esett a világnap, az ahhoz legközelebb eső vasárnap szervezett programokat, idén először azonban a főváros is támogatja az autómentes napi biciklis felvonulást.

A felvonuláson tartozkódó munkatársaink szerint szerint többen kerekezték idén végig a várost, mint legutóbb, a Föld napjára szervezett eseményen, amit minden idők addigi legnagyobb szabású kerékpáros demonstrációjaként aposztrofáltak a szervezők. Egyes becslések szerint a húszezret is elérte a kerékpározást népszerűsítő felvonulás résztvevőinek száma. A város egésznap hétvégi hangulatot árasztott, legalábbis ami gépjárművek számát illeti. Bár óriási dugókra lehetett számítani az Andrássy út lezárása miatt, ez végül elmaradt. Csupán apróbb fennakadásokat okozott a demonstráció helyszínei közelében a felvonulás.

Az idei autómenetes nap kerékpáros felvonulásának szervezői a hat órakor startoló demonstráció előtti sajtótájékoztatón kinyilvánították, hogy a "kerékpáros közlekedés egészséges, kiemelkedően környezetbarát, energia-, anyag- és helytakarékos, valamint rendkívül hatékony közlekedési forma." A Critical Mass, a Magyar Kerékpárosklub és sok más civil szervezet célja, hogy a kerékpár kiemelt szerepet kapjon a közlekedésben.

Ennek jegyében azt követelik, hogy minden főútvonalnak vagy egy-egy kerékpársáv, vagy pedig önálló kerékpárút része legyen. Azt is szeretnék elérni, hogy a központi költségvetés útfejlesztési keretének három százalékát kerékpárutak- és sávok építésére fordítsák.

Követelik azt is, hogy a mindenkor rendelkezésre álló, önkormányzatok által megpályázható közlekedési célú támogatások 7-10 százalékát, de évente legalább 3 milliárd forintot helyi kerékpárútvonal-hálózat fejlesztésre kelljen fordítani. A bringások csak olyan településnek adnának pénzt, amely rendelkezik elfogadott intézkedési tervvel a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására és kerékpárút alaphálózati tervvel.

Azt is szeretnék elérni, hogy módosítsák az erdőtörvényt annak érdekében, hogy az ország erdeiben szabad legyen kerekezni. Beépítenék a második Nemzeti Fejlesztési Tervbe a kerékpáros fejlesztéseket, tíz éven belül köteleznék a vasúttársaságot, hogy minden vonalon szállítható legyen kerékpár, illetve létesüljenek regionális kerékpárkölcsönző központok.