Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nyolcvan megbüntetett autós követeli vissza a pénzét

2004.11.26. 13:31
A kerületi közterület-felügyelők ígérik, visszafizetik a kerékbilincselési díjat azoknak az autósoknak, akiket a fizetőzónán kívül vagy nem az eljáró hatóság parkolási övezetében büntettek meg. Szerdától életbe lép az új, szigorúbb kerékbilincs-rendelet.
Négy nap alatt nyolcvan autós jelentkezett a Fővárosi Közterület-felügyeletnél, mivel járművükre a fizetőzónán kívül vagy nem az eljáró hatóság parkolási övezetében tettek kerékbilincset, tudta meg az InfoRádió. A Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője szerint a beérkezett panaszok nyolcvan százaléka jogos. Garamszegi Andrea hozzátette, hogy mivel a csekkek többségén a Centrum parkoló társaság számlaszáma áll, véleménye szerint a cégnek kell visszafizetni a jogtalanul beszedett bírságot.

A jegyzőkönyveket ezért továbbítják a kerületi közterület-felügyelethez, mivel ők szerződtek a Centrummal. A szóvivő hozzátette, december elsejétől ugyanakkor bármely közterület-felügyelő, vagy megbízása alapján bármely parkolóőr kerékbilincset tehet a parkolóövezeten kívül szabálytalanul parkoló autóra, ugyanis ekkor lép hatályba az erről szóló rendelet.

A Centrum szerint a kerület felelőssége

Fél óra türelmi idő után kerékbilincs
Budapesten decembertől a közterület-felügyelők nemcsak a várakozási övezetekben, hanem bárhol kerékbilincset helyezhetnek el a szabálytalanul várakozó autókra. A Fővárosi Közgyűlés október 28-i rendeletmódosítása szerint a kerékbilincset félórás türelmi idő után szerelhetik fel.
A döntés előtti vitában több képviselő kifogásolta, hogy sok esetben kétszeresen büntetik az autósokat a kerékbilincseléssel, a parkolási díjat nem fizetőknek ugyanis a pótdíj mellett még tizenötezer forint körüli összeget is ki kell fizetniük a bilincs eltávolításáért.
Lónyai Tamás, a Centrum Parkoló Kft kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a kerékbilincs felhelyezését a kerületi közterület-felügyelet rendeli el, ezért a téves döntésekért ők viselik a jogi és anyagi felelősséget. Elismerte, hogy a bírság összege a parkolási társuláshoz folyik be, hozzátette azonban, hogy ezt megosztják a kerületi közterület-felügyelettel.

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke szerint jogtalanul büntették a kerületi közterület-felügyelők a nekik segédkező parkolóőrökkel azokat az autósokat, akik fővárosi tulajdonú utakon parkoltak. Kovács Kázmér szerint a jogtalan kerékbilincselés díja visszajár.

A kerület fizet

A kerületi közterület-felügyelet a jogtalan kerékbilincselésért kirótt díjat visszafizeti, amire általában két hetet kell várni mondta a testület igazgatója. Mint mondta, "jogos panasznak minősül", ha valakit olyan területen büntettek meg a kerületi parkolóőrök, amely a főváros fennhatósága alá tartozik, és jogosan kifogásolják az autósok azt is, ha fizetési zónán kívül került az autójukra kerékbilincs.

B. Kiss Mihály hozzátette, a felügyelők tudják, hogy gyakran jogtalanul, a főváros területén büntetnek, de "a fővárosi közterület-felügyelet a lakosság és a helyi képviselőtestület véleménye szerint nem mindig látja el kiválóan ezt a feladatot." B. Kiss szerint a "jogkövető helyi lakók érdeke azt kívánja, hogy a szabálytalankodó állampolgárok szankcionálva legyenek".