Szilárda
-4 °C
3 °C

Megduplázhatják a BKV-vezér fizetését

2007.04.17. 19:20
Júniustól az eddigi 667 ezer helyett 1,5 millió forint lehet a havi bére a BKV Zrt. vezérigazgatójának, aki emellett 100 százalékos alap és 50 százalékos többletösztönző prémiumot is kapna évente - tudta meg az MTI a társaság keddi igazgatósági ülésének résztvevőitől.

Tájékoztatásuk szerint az igazgatóság, menedzserszerződés alapján öt alap és két többletösztönző prémiumfeladatot határozott meg Antal Attila vezérigazgatónak. A cég korábbi vezérigazgatója Aba Botond az alacsony alapbér mellett ugyancsak menedzserszerződés alapján 2005-ig 20 millió forint körüli éves prémiumot kapott. Múlt évre nem volt érvényes menedzserszerződése a decemberben leváltott cégvezetőnek.

Az igazgatósági ülés résztvevői elmondták azt is, hogy a testület többórás vita után végül is támogatta a vezérigazgató által beterjesztett vállalatátszervezési, reorganizációs javaslatot, hogy arról még a jövő héten dönthessen a tulajdonos önkormányzat. Egyidejűleg az igazgatóság következő, május eleji ülésére részletesebb, tényeket, adatokat is tartalmazó átszervezési javaslatot kért a vezérigazgatótól.

Még egyeztetnek

Antal Attila az ülésen közölte, hogy még zajlanak a számítások, illetve még egyeztetnek a szakszervezetekkel, ezért nem tudja számszerűsíteni a várható leépítés nagyságát. A vezérigazgató korábban, így a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülése után is azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a nemzetközi gyakorlatban egy ilyen átszervezésnél a fizikaiaknak kevesebb mint 10 százalékát, a szellemieknek több mint 20 százalékát érintené a leépítés. Múlt pénteken a fővárosi ellenzéki politikusok a cégvezetéstől kapott tájékoztató után azt vélelmezték, hogy összvállalati szinten 10 százalék lehet a leépítés mértéke a 13 ezer dolgozót foglalkoztató cégnél.

A vállalat új irányítási struktúrájának ismertetése során az igazgatóság tájékoztatást kapott arról, hogy az eddigi három helyett öt vezérigazgató-helyettes lesz a cégnél. A 10 igazgatóság száma megfeleződik. Vezérigazgató-helyettesként májustól az Inter-Európa Bank jelenlegi informatikai igazgatója, Olti Ferenc felügyeli majd a 4-es metró projektigazgatóságot. Az igazgatóság élén egyébként a napokban váltotta fel Gulyás Lászlót az új vezető, Balogh Árpád.

6 százalékos emelés az igazgatóságban

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), a közműcégek gazdálkodását felügyelő egyik főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy a vezérigazgató, valamint az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagok új béréről, illetve juttatásairól a Fővárosi Közgyűlés hoz végleges döntést. Az igazgatósági-felügyelőbizottsági tagoknál 6 százalékos emelést támogatott az igazgatóság.

Az igazgatóság elnöke jelenleg több mint 317 ezer, tagjai 239 ezer forintot kapnak. A felügyelőbizottság elnöke 239 ezer, tagjai 158 ezer forintos díjazásban részesülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!