Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Félmilliárdot költ idén a BKV a 4-es metró miatti korlátozásokra

2007.04.16. 17:06
Közel félmilliárd forintjába kerül idén a BKV-nak a négyes metró építése miatt kieső járatok pótlása. A belvárosi villamos-pótlásba 300 millió forintért egy korábban botrányba keveredett külső cég, a VT Transmann száll be. A többletköltségnek csak kis részét fizetik vissza a kivitelezők.

A tavalyi 170 millió forinthoz képest idén megháromszorozódik a BKV többletköltsége a 4-es metró állomásépítései miatti forgalom elterelésekkel, járatpótlásokkal kapcsolatban, tájékoztatta az InfoRádiót Kiricsi Karola, a közlekedési társaság szóvivője.

"2007-ben a saját üzemeltetésű buszokkal való pótlás 178 millió forintba, az alvállalkozók által üzemeltetett buszok bevonása pedig 293 millió forintba kerül, azaz idén összesen 481 millió forintot költünk erre a célra."

Kiricsi Karola hozzátette, hogy a többletköltség nagyobb része a BKV költségvetését terheli, de néha a kivitelező cégek is vállalnak belőle. Ilyen például a Lónyai utcai ideiglenes villamos-végállomás, amelyet a Kálvin téri állomást építő cég a saját költségén alakított ki.

Az InfoRádió megtudta, hogy az idei költség nagyobb részét a VT Transmann nevű közlekedési cég viszi el, amely tavaly pályázaton nyerte el a jogot a belvárosi villamospótló buszok üzemeltetésére. Ez a cég működtetett tavaly év végén Csepelen olyan 20 éves, Pécsett már leselejtezett autóbuszokat, amelyek egyikén rosszul lett egy belső ellenőr a beszivárgó kipufogófüst miatt.

Kiricsi Karola ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a BKV olyan szerződést kötött az alvállalkozóval, amelyben meghatározta a szolgáltatási minőségi szintjét. Amennyiben a vállalkozó nem teljesíti a szintet, akkor az szerződésszegésnek számít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?