Vilhelmina
12 °C
28 °C

Átalakítják a BKV-t

2007.04.10. 12:46
Egyelőre csak az átszervezés menetéről tájékoztatta a BKV vezérigazgatója a Főpolgármesteri Kabinetet, a részletek lehet, hogy csak fél év múlvba derülnek ki. Ugyanakkor városházi információk szerint a fizikai dolgozók esetében 10, a szellemieknél 20 százalékos leépítés várható a közeljövőben.
A jelenlegi mintegy 13 milliárd forintos üzemi veszteségének megszűntetését, nullszaldós működést vár a BKV Zrt. vezérigazgatója a gyakorlatilag már megkezdődött reorganizációtól, ami várhatóan év végére zárul. A közlekedési vállalat átszervezési folyamatáról Antal Attila beszélt az MTI-nek kedden.

Összehangolás a MÁV-val és a Volánnal

Antal a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén vázolta elképzeléseit az átszervezésről. Ennek célja egy új, gazdaságosan működtethető BKV kialakítása, amely összehangolja tevékenységét a MÁV-val és a Volánnal.

A vezérigazgató kifejtette, hogy egy hét múlva kerül a Főpolgármesteri Kabinet elé írásos előterjesztés a reorganizációról. Az anyagot ezután megvitatják a fővárosi önkormányzat szakbizottságai. Ugyancsak a jövő héten foglalkozik a javaslattal a BKV igazgatósága.

10 százalékos leépítés a fizikaiaknál?

Egyelőre csak a tervezett lépések folyamatával foglalkoztak a kabinet keddi ülésén - mondta a BKV vezére. Szólt arról is, hogy a reorganizáció a társaságnál működő érdekképviseletek bevonásával zajlik majd. Az átalakítás keretében több tucat projektet, bizottságot hoznak létre a szakszervezetek részvételével.

A vezérigazgató nem kívánta kommentálni azokat a múlt heti sajtóhíreket, miszerint a 13 ezer fős cégnél a fizikai dolgozóknak mintegy 10 százalékát, a szellemieknek pedig több mint 20 százalékát érintené az átszervezés. Annyit azonban megjegyzett, hogy "nyilvánvalóan vannak nekem előzetes elképzeléseim", amelyek nemzetközi és hazai tapasztalatokra épülnek.

Félszáz projekt

A konkrétumok azonban csak a félszáz projekt végrehajtásakor válnak majd ismertté. Az Indexnek nyilatkozó Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: e projektek mindegyike költségcsökkentést irányoz elő, és némelyik hatása akár milliárdos nagyságrendű is lehet, de vannak olyanok, amelyek mindössze néhány tízmilliós megtakarítást hozhatnak.

Jelenleg nem a szervezetet és a létszámot, hanem a folyamatot szabályozzák - mondta Antal az MTI-nek. Az első félévben lezáruló procedúrából származik majd minden további lépés és döntés - jegyezte meg.

Antal szerint a reorganizáció folyamata gyakorlatilag már ez év januárjában megkezdődött. Példaként említette a bliccelők kiszűrését célzó fokozott ellenőrzés rendszerét.

Egyetlen járművezetőt sem bocsátanak el

Nyáry az Indexnek a kabinetülés után elmondta: várhatóan egyetlen járművezetőt sem bocsátanak el az átszervezés nyomán, a szellemi dolgozóknál azonban elérheti a leépítés a húsz százalékot. A BKV-nál jelenleg 144 ember rendelkezik munkáltatói jogkörökkel, vagyis gyakorlatilag ennyi igazgatója van a cégnek. Az óriási bürokráciát csökkenteni kell, ezért a jelenlegi 12 igazgatóságot hatra csökkentenék.

A fizikai dolgozók körében a 10 százalékos leépítés csak egy irányszám, ezt valószínűleg nem éri el a ténylegesen elbocsátandók aránya. Nyáry hangsúlyozta, hogy a kabinet elé csak a jövő héten kerül végleges anyag, addig még a szakszervezetek, a frakciók és a szakbizottságok is megvitatják az ügyet, így módosulhatnak a jelenlegi tervek.