Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Átalakítják a BKV-t

2007.04.10. 12:46
Egyelőre csak az átszervezés menetéről tájékoztatta a BKV vezérigazgatója a Főpolgármesteri Kabinetet, a részletek lehet, hogy csak fél év múlvba derülnek ki. Ugyanakkor városházi információk szerint a fizikai dolgozók esetében 10, a szellemieknél 20 százalékos leépítés várható a közeljövőben.
A jelenlegi mintegy 13 milliárd forintos üzemi veszteségének megszűntetését, nullszaldós működést vár a BKV Zrt. vezérigazgatója a gyakorlatilag már megkezdődött reorganizációtól, ami várhatóan év végére zárul. A közlekedési vállalat átszervezési folyamatáról Antal Attila beszélt az MTI-nek kedden.

Összehangolás a MÁV-val és a Volánnal

Antal a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén vázolta elképzeléseit az átszervezésről. Ennek célja egy új, gazdaságosan működtethető BKV kialakítása, amely összehangolja tevékenységét a MÁV-val és a Volánnal.

A vezérigazgató kifejtette, hogy egy hét múlva kerül a Főpolgármesteri Kabinet elé írásos előterjesztés a reorganizációról. Az anyagot ezután megvitatják a fővárosi önkormányzat szakbizottságai. Ugyancsak a jövő héten foglalkozik a javaslattal a BKV igazgatósága.

10 százalékos leépítés a fizikaiaknál?

Egyelőre csak a tervezett lépések folyamatával foglalkoztak a kabinet keddi ülésén - mondta a BKV vezére. Szólt arról is, hogy a reorganizáció a társaságnál működő érdekképviseletek bevonásával zajlik majd. Az átalakítás keretében több tucat projektet, bizottságot hoznak létre a szakszervezetek részvételével.

A vezérigazgató nem kívánta kommentálni azokat a múlt heti sajtóhíreket, miszerint a 13 ezer fős cégnél a fizikai dolgozóknak mintegy 10 százalékát, a szellemieknek pedig több mint 20 százalékát érintené az átszervezés. Annyit azonban megjegyzett, hogy "nyilvánvalóan vannak nekem előzetes elképzeléseim", amelyek nemzetközi és hazai tapasztalatokra épülnek.

Félszáz projekt

A konkrétumok azonban csak a félszáz projekt végrehajtásakor válnak majd ismertté. Az Indexnek nyilatkozó Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: e projektek mindegyike költségcsökkentést irányoz elő, és némelyik hatása akár milliárdos nagyságrendű is lehet, de vannak olyanok, amelyek mindössze néhány tízmilliós megtakarítást hozhatnak.

Jelenleg nem a szervezetet és a létszámot, hanem a folyamatot szabályozzák - mondta Antal az MTI-nek. Az első félévben lezáruló procedúrából származik majd minden további lépés és döntés - jegyezte meg.

Antal szerint a reorganizáció folyamata gyakorlatilag már ez év januárjában megkezdődött. Példaként említette a bliccelők kiszűrését célzó fokozott ellenőrzés rendszerét.

Egyetlen járművezetőt sem bocsátanak el

Nyáry az Indexnek a kabinetülés után elmondta: várhatóan egyetlen járművezetőt sem bocsátanak el az átszervezés nyomán, a szellemi dolgozóknál azonban elérheti a leépítés a húsz százalékot. A BKV-nál jelenleg 144 ember rendelkezik munkáltatói jogkörökkel, vagyis gyakorlatilag ennyi igazgatója van a cégnek. Az óriási bürokráciát csökkenteni kell, ezért a jelenlegi 12 igazgatóságot hatra csökkentenék.

A fizikai dolgozók körében a 10 százalékos leépítés csak egy irányszám, ezt valószínűleg nem éri el a ténylegesen elbocsátandók aránya. Nyáry hangsúlyozta, hogy a kabinet elé csak a jövő héten kerül végleges anyag, addig még a szakszervezetek, a frakciók és a szakbizottságok is megvitatják az ügyet, így módosulhatnak a jelenlegi tervek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?