Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Típusváltás és nosztalgia a Nagykörúton

2008.06.14. 15:15
Szombattól eltűnnek a Nagykörútról a Ganz villamosok, és csak a légkondicionálóval felszerelt Combinók közlekednek. Szombaton és vasárnap azonban nosztalgia villamos is jár a 6-os vonalán.

Kétéves vita végére került pont azáltal, hogy az idei év legnagyobb BKV-s beruházásaként 1,6 milliárd forintért mind a 40 Combinót felszerelték nagyobb ablakokkal és szerelvényenként három légkondicionáló berendezéssel. Az átalakítások miatt leállított Combinókat eddig régi (csuklós Ganz) szerelvényekkel pótolták.

A Combínó villamosok léghűtő berendezése 25 fok felett kapcsol be automatikusan, e hőmérséklet alatt csak a szellőztetőrendszer üzemel, valamint az ablakok kinyitásával szabályozható a belső hőmérséklet.

Június 16-tól a BKV járművei a tanítási szünetekben érvényes menetrend szerint közlekednek, azaz munkanap majd minden viszonylaton valamivel ritkábban, mint eddig. Ez a Nagykörút esetén azt jelenti, hogy 38 helyett 32 villamos közlekedik munkanap csúcsban.

A Ganz villamosok azonban még szeptemberben visszatérhetnek a Nagykörútra: két szerelvényt tartalékolnak belőlük arra az esetre, ha valamilyen okból nem sikerülne 38 Combinót kiadni a forgalomba. A tervek szerint szeptembertől hétvégén a Combínók közlekednének az egyes villamos vonalán is.

Az idén 40. születésnapját ünneplő BKV június 21-én születésnapi rendezvényt szervez a városligeti Műjégpályára. E rendezvényt reklámozandó szombaton és vasárnap a 6-os villamos vonalán egy UV szerelvény is jár majd, ami normál menetjeggyel és bérlettel igénybevehető. Az UV menetrendje itt olvasható.

Az utcát hűti a Combínó

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) cikke a BKV-járművek légkondicionáló berendezéseinek üzemkészségéről szól. Rámutat arra, hogy a Combínókon a szelektív ajtónyitási funkciót (csak az az ajtó legyen nyitva, amelyiken le- és fölszállnak) sokszor nem használják, az utasok felszállása utáni automatikus ajtózárás pedig egyáltalán nem működik. E tényezők jelentősen rontják a légkondi hatásfokát és növelik a fogyasztást.

Noha az ablakokat sem lehet kulccsal bezárni, a hangosbemondó rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy ne nyissák ki az ablakokat, ez a módszer eddig általában elegendőnek bizonyult.